’s Werelds grootste windpark (209MW) in Denemarken aangesloten

by berend

Het windpark “Horns Rev II”, gelegen in de Noordzee voor de kust van Denemarken, is onlangs aangesloten op het elektriciteitsnet. Het windpark betaat uit 91 windturbines van 2,3 MW (maakt een totaal maximum vermogen van 209 MW) en zal jaarlijks 800 Gigawattuur opwekken – genoeg elektriciteit om aan de vraag van 200.000 Deense huishoudens te voldoen.

Met de 209MW windkracht krikt Denemarken het aandeel duurzame elektriciteit in één keer op met 2,2%. Horns Rev II ligt op een zandbank op ongeveer 27 km van de westkust van Denemarken en strekt zich zo’n 14 km verder in zee uit. De windturbines zijn opgesteld in 13 rijen van 7 turbines.

Het offshore windpark is voor 60% eigendom van de Vattenfall Group en 40% eigendom van Dong Energy en is momenteel het grootste offshore windpark in de wereld. Het kan maar even van deze status genieten, want in Groot Brittanië wordt gewerkt aan een een veel groter offshore windpark. De elektriciteit wordt eerst verzameld in een centraal transformatorstation, en daarna met een hoogspanningskabel naar het Deense vasteland getransporteerd. In het transformatorstation biedt werkers ook de mogelijkheid om te overnachten.

Bron: www.renewableenergymagazine.com

Leave a Reply