September opbrengst

by berend

In de afgelopen maand is er door de zonnepanelen 93,0 kWh geproduceerd; genormeerd 79,4 kWh/kWp. Door o.a. het zwangerschapsverlof van mijn partner (veel thuis) zijn er 51 van die 93 kWh direct thuis verbruikt. Het totale maandverbruik is uitgekomen op 173 kWh, het hoogste sinds januari 2008. Een extra bewoner kost nu eenmaal energie, dus echt verrassend is het niet. Ik had het elektriciteitsverbruik eigenlijk nóg wat hoger verwacht.

De komende maanden wordt het met de zonnestroom scharrelen. De geringe dakhelling van 20 graden waaronder onze panelen liggen resulteert in een sterk “hollen of stilstaan” effect. In de zomer doen ze het perfect, maar met een steeds lagere zonnestand hebben relatief platliggende panelen moeite om nog wat zonnestraaltjes te vangen. Maar dat is nu eenmaal zo en ik vind het ook niet erg. Tot en met september is er hier in Apeldoorn al bijna 800 kWh/kWp geproduceerd; hoogstwaarschijnlijk gaat dit jaar het “SDE-maximum” van 850 kWh/kWp (daarboven wordt door SenterNovem géén subsidie betaald) gehaald worden.
Overigens zijn onze panelen (bewust) SDE-vrij.

Zie de pagina Opbrengst en Verbruik voor de details

4 Reacties op “September opbrengst”

 1. Hoi Berend. Tja, inderdaad, dat is dan een van de nadelen van (a) in het “relatief zonarme” (let op dat “relatief”) oosten van NL wonen, en (b) die hellingshoek helpt dan ook niet veel. In de zomer vang je toch het gros van je opbrengst.

  Heb net mijn gegevens geupload, voor ook nog steeds geen “optimaal” systeem, wel natuurlijk in de zonrijke kuststrook, ouwe Shell moduultjes (die het overigens verder prima doen, dat konden ze dus best… 😉 ), vrijwel zuid (2 moduultjes als test later op pal zuid gezet), af en toe nog een appelflauwte van een OK4 omvormertje (niet het beste wat je kunt hebben maar gezien onze situatie zonder meer de beste oplossing), en beschaduwingseffecten in de wintermaanden. Desondanks: NU al tegen de 850 kWh/kWp aan of, voor de 2 zuid georiënteerde moduultjes, zelfs al ver d’r boven. Extrapolerend met mijn jarenlange monitoring data kom ik op dik 940 kWh/kWp voor het hele jaar uit voor het ZZO systeem, alles bij elkaar kruip ik waarschijnlijk naar de 950 kWh/kWp toe (incl. de 2 pal zuid gerichte paneeltjes).

  In Vlissingen, Den Helder etc. zal het (kalenderjaar) ongetwijfeld normopbrengsten van fors meer dan 1.000 kWh/kWp gaan brengen, is mijn inschatting…

 2. Berend en/of Polderboy: Kalenderjaar: is het gebruikelijk om alles bij te houden in een kalenderjaar- dus van 1 januari tot 31 december of kan het ook bijv. 12 mei-datum van PV-installatie- tot 12 mei volgend jaar? of maakt dit verder weinig uit?

 3. Jan-B

  Ik reken altijd met kalenderjaren. Het maakt beslist uit van wanneer tot wanneer je “een jaar opbrengst” (en dus ook: genormeerde opbrengst) rekent. Omdat die opbrengsten niet homogeen worden behaald over het jaar. Dus als je twee stukken van (het maximum van) zomerperiodes in je tijdvak hebt zit je stuk hoger dan wanneer je twee stukken van (het minimum van) winterperiodes in dat ene jaar telt. Kijk maar naar de glijdende jaarcurves met gemiddelde dagopbrengsten:

  http://www.polderpv.nl/totaaloverzichten_GDO.htm#DOVG93Wp

  Afhankelijk van welke periode je in ogenschouw neemt, heb je een “hoge” of een “lage” opbrengst. Daarom neem ik altijd standaard het kalenderjaar en kan iedereen daar naar refereren. Zie voor de genormeerde jaaropbrengsten, gebaseerd op kalenderjaar:

  http://www.polderpv.nl/totaaloverzichten_JO.htm#NJO

  Of de glijdende gemiddeldes van Ton Peters/Blauwe Hoek in Spijkenisse:

  http://www.pv-solar24.info/

  (die curve gaat natuurlijk weer naar beneden de komende tijd, maar zal bij het geoptimaliseerde systeem van Ton beslist NOOIT ook maar in de buurt komen van die bezopen, door mij verafschuwde “850 kWh/kWp.jaar cap” in de SDE…)

 4. Various people in every country get the loan in different creditors, just because it is fast and easy.

Leave a Reply