World Solar Challenge 2009 van start

by berend

Vandaag is de World Solar Challenge 2009 van start gegaan. Het tweejaarlijkse evenement voor zonneauto’s vindt -zoals altijd- plaats in Australië en begon met een kwalificatieronde op een circuit in de buurt van Darwin.
Morgen is dan de echte start van de race. ’s Nachts racen zit er natuurlijk niet en daarom is de wedstrijd verdeeld in 7 dagetappes. De finish is op 31 oktober in Adelaide; de zonneauto’s hebben dan ruim 3000 emissievrije kilometers achter de wielen.

Meervoudig winnaar TU Delft/ Nuon Solar Team is met hun “Nuna5” goed begonnen met een tweede kwalificatietijd, waarmee ze dus als tweede de race mogen aanvangen. De ‘Hidden Valley Raceway’ werd gerond in 2.02 minuten (gem. 84,7 km/u). Deze presatatie is des te indrukwekkender aangezien de Nuna5 begin oktober tijdens een testrit flink beschadigd raakte. ‘Polesitter’ is Team Aurora uit Australië. Aurora klokte 1.53 en was dus liefst 9 seconden sneller dan Nuna5.
Een groot verschil, maar de kwalificatie zegt weinig over de echte verhoudingen: op een circuit is wegligging in bochten belangrijk, maar tijdens de race gaat het toch vooral rechtuit.

Een filmpje van de kwalificatie van Nuon Solar Team:

 De top 5 van de kwalificatie:

1. Aurora Vehicle Association (AUS), 1.53 min.
2. Nuon Solar Team (NED), 2.02 min.
3. HS Bochum team 2 (GER), 2.06 min.
4. Tokai University (JPN) 2.07 min.
5. Stanford University (USA), 2.08 min.
11. Solar Team Twente (NED), 2.34 min.

De verrichtingen van Nuna5 zijn te volgen op de website van Nuon Solar Team.

3 Reacties op “World Solar Challenge 2009 van start”

  1. Leuk bericht en leuk dat je op je website op deze manier aandacht besteedt aan zonnig nieuws. Ik ben altijd snel op de hoogte van je postings via RSS. Groeten Floris

  2. Leuk dat je aandacht besteed aan de World Solar Challenge! Ik probeer de race zo nauwkeurig mogelijk te volgen op mijn website: http://www.solarwebsite.nl. Het is weer erg spannend 🙂

  3. verhoudingis niets voor mij.

Leave a Reply