World Solar Challenge: dag 1

by berend

De eerste dag van de World Solar Challenge 2009 zit er op.
De zonnewagens mogen dan wondertjes van aerodynamica zijn, nieuws over de wedstrijd komt iets minder gestroomlijnd binnen. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat er geen verzamelplaats is waar alle teams aan het eind van de dag samenkomen. Nee, een wedstrijddag duurt tot 17:00 en op de plaats waar je op dat tijdstip bent aangekomen, sla je een bivak op en de volgende morgen rijd je vanaf die plek weer verder.

Vanaf ’s ochtends half negen vertrok er om de minuut een team vanaf het parlementsgebouw in Darwin.
In de openingsrit ondervonden veel teams kleine en minder kleine problemen. Het Nuon Solar Team had problemen met de stroomvoorziening en moest noodgedwongen een aantal pauzes inlassen. Het Solar Team Twente verloor onderweg meerdere keren aerodynamische wielkappen. De als eerste gestarte Aurorasolar kreeg onderweg een klapband. Maar het meeste onfortuin had het Belgische Umicore Solar Team. Ze klommen pijlsnel van de negende naar de tweede plaats, maar door een plotselinge rukwind raakte de ‘Umicar Inspire’ van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. Coureur gelukkig ongedeerd, maar de auto zwaar beschadigd en daarmee is de droom van het Belgische team over.

De Top 5 na dag 1:
1. Tokai University (JPN)
2. University of Michigan Solar Car Team (USA)
3. Nuon Solar Team (NED)
4. Solar Team Twente (NED)
5. MIT Solar Electric Vehicle Team (USA)

Leave a Reply