World Solar Challenge dag 3: Nuna5 en Infinium nek-aan-nek

by berend

Op de derde dag moesten de deelnemers tegen een harde tegenwind opboksen, hier zou de verfijnde aerodynamica van Nuna5 zich moeten gaan uitbetalen.

Bij het ‘Alice Springs’-checkpoint (km. 1494) lag de in tweede positie liggende “Infinium” van Michigan Uni nog maar 5 minuten voor Nuna5, maar vrij snel na het checkpoint wist Nuna5 de tweede plaats te pakken en een voorsprong van van 20 minuten te nemen. Bij het volgende checkpoint, ‘Kulgera’ (km. 1766) , was het verschil teruggelopen naar 12 minuten. In de middag bleef ‘Michigan’ de Nuna5 van viervoudig kampioen TU Delft/ Nuon op de hielen zitten. Vlak voor “sluitingstijd” (17:00) passeerden beide teams het checkpoint ‘Coober Pedy’ (km. 2180). Om 17:00 is de voorsprong van Nuna5 op Michigan geslonken tot slechts 4 minuten. 

Klassementsleider Tokai University heeft op dag 3 checkpoint ‘Glendambo’, (km. 2432) bereikt. De Japanse studenten zitten op rozen: de voorsprong is uitgebouwd naar ruim 200 kilometer, met nog maar kleine 600 kilometer te gaan tot de finish in Adelaide.
Het lijkt erop dat alleen pech of een ongeluk hen nog van de overwinning kan afhouden. 

Solar Team Twente heeft op de derde dag zware averij opgelopen. Tussen Alice Springs en checkpoint Kulgera is de “21Revolution” over de kop geslagen nadat de wagen door een lekke band onbestuurbaar werd. Coureur ongedeerd, maar zeer veel schade aan de auto en het zonnepaneel. Er wordt getracht de schade te herstellen. De vierde plaats waarmee ze dag aanvingen, hebben ze in ieder geval moeten prijsgeven. MIT Solar Electric Vehicle Team (USA), UNSW Solar Racing Team (AUS) en Principia Solar Car Team (USA) zijn aan Twente voorbij gestoken.

Op de website van Solar Team Twente staan meer foto’s van de crash.

Leave a Reply