World Solar Challenge: Tokai University gaat met overwinning aan de haal

by berend

De strijd om de overwinning in de World Solar Challenge 2009 is gestreden: Tokai University uit Japan heeft de hegemonie van TU Delft doorbroken en mag zich de komende twee jaar WSC kampioen noemen.

De japanners hadden op dag 4 nog ‘maar’ 600 kilometer te rijden tot de finish in Adelaide en iets na half drie meldde de Tokai Challenger zich bij de allerlaatste controlepost. De gemiddelde snelheid van Tokia over 2998 km was net iets meer dan 100 km/u. Vergeleken met de concurrentie heeft Tokia opvallend weinig tegenslag gehad. (klik op de afbeelding voor beelden van de finish van de Tokai Challenger)

TU Delft/Nuna5 en Michigan University zijn nog steeds voor stek twee aan het vechten. Op dag 3 is er verschillende keren stuivertje gewisseld, maar aan het einde van de middag trok Nuna5 aan het langste eind. Bovendien kreeg Michigan een 10 minuten tijdstraf wegens ongeoorloofd duwen; de accu’s waren dermate leeggeraakt dat de zonnewagen niet meer op eigen kracht een heuvel kon beklimmen. Omdat Nuna5 nog slechts 33 km te gaan heeft, zou de voorsprong genoeg moeten zijn om de tweede plaats te consolideren. Nuna5 zal waarschijnlijk morgenochtend de finish in Adelaide passeren.

Solar Team Twente heeft een huzarenstukje uitgehaald: na de crash van gisteren heeft het team de nacht gebruikt om de beschadigde wagen op te lappen en vandaag konden ze hun weg vervolgen. Weliswaar niet met de snelheid die men zou graag willen, maar ze hebben toch 550 kilometer weten af te leggen. Wel zijn ze afgezakt naar de achtste plaats in het klassement.

Leave a Reply