PV-markt in Duitsland explodeert

by berend

Ondanks de crisis wordt er in Duitsland ook dit jaar weer volop geinvesteerd in zonnestroominstallaties. Wat heet: 2009 wordt zelfs een absoluut recordjaar sinds de invoering van de EEG (Duurzame Energie Wet) in 2000; de branche verwacht dat er maar liefst 2500 megawattpiek aan pv-vermogen bijgeplaatst zal worden.

Miljoenen Duitse bezitters van zonnestroominstallaties kunnen na het bekijken van het regeerakkoord van CDU en FDP opgelucht ademhalen. Na de verkiezingen werd er volop gespeculeerd; er werd zelfs gevreesd voor verlagingen van 30% op de vergoeding voor het invoeden van zonnestroom op het Duitse elektriciteitsnet. Maar gelukkig blijkt is de EEG bestand tegen politieke tegenwind. PV-installaties die dit jaar aan het net worden gekoppeld krijgen voor elke ingevoedde kilowattuur zonnestroom hoe dan ook 43,01 cent, gedurende 20 jaar.
Maar dat gaat veranderen: voor installaties die in 2010 gerealiseerd worden is de vergoeding 39,14 cent (voor installaties tot en met 30 kWp). Dit betekent een verlaging van zo’n 9%, en dat is gelijk aan eerder gemaakte afspraken. De verlaging is voor de branche een stimulans om de techniek verder te onwikkelen en de kostprijs te verlagen. Maar de aanstaande verlaging per 1-1-2010 zorgt ervoor dat menigeen die in pv wil investeren bij voorkeur nog met de huidige vergoeding aan de slag wil en de installatie nog dit jaar aanschaffen en aan het net koppelen.

Tot en met september was er reeds 1470 MWp geinstalleerd, maar in het laatste kwartaal zal er naar verwachting nog 1000 MWp bijgeplaatst worden, Wat het totaal op zo’n 2,5 GWP brengt. In 2008 was het totaal bijgeplaatst vermogen 1,65 GWp.
De grootste fabrikant van zonnepanelen, First Solar, heeft al aangegeven dat de volledige productie van dunnefilm modules in het 4e kwartaal al geheel is uitverkocht.

Nog een kleine vergelijking: die 2,5 GWp in 2009 in Duitsland wordt bijgeplaatst, is ruim het 100-voudige van wat er dit jaar in Nederland wordt gerealiseerd… En dan durft het ministerie van EZ de SDE nog steeds een succes te noemen… Het is eerder een regelrechte blamage.

Door de exlosie in het laatste kwartaal van 2009 wordt in Duitsland wel rekening gehouden met een forse terugval in de eerste maanden van 2010. Maar dat was begin dit jaar niet veel anders.
Duidelijk is wel dat investeren in pv ook volgend jaar nog steeds interressant is. Vooral in Duitsland.

Bron: Bundesverband Solarwirtschaft

Een Reactie op “PV-markt in Duitsland explodeert”

  1. “Miljoenen Duitse bezitters van zonnestroominstallaties”

    Dat is beetje cru gesteld. Het zijn er minder dan een half miljoen. Wel met grotendeels dakvullende systemen, bijna dagelijks worden er tegenwoordig op Sonnenertrag systemen van vet over de 10 kWp/installatie ingeschreven. Het gaat snoeihard, en niet gek staan te kijken dat het tussen de 3 en 4 GWp bijbouw gaat worden dit jaar (als de modules “gevonden” kunnen worden).

    BSW schat stelselmatig te laag in, maar begint wel steeds realistischer cijfers te publiceren (“leren van het verleden” en waarschijnlijk bang voor al te heftige kritiek van Photon…).

Leave a Reply