Tussenwand voor energiebesparing

by berend

Vandaag is de tussenwand opgeleverd. Deze wand moet voor energiebesparing zorgen door de warmte beter in de woonkamer te houden.

Ons huis, een tussenwoning uit midden jaren ’70, is namelijk voorzien van een vide. In die jaren waren vides in woningen vrij populair. Het zorgt voor een speelse indeling en ‘boven’ kan contact houden met ‘beneden’. Dat de warmte meteen naar naar boven vliegt als de radiatoren aangaan, was toen geen probleem. Gewoon harder stoken was het devies; aardgas kostte toen toch bijna niks (<10 ct/m3) en CO2 werd nog enkel geassocieerd met frisdrank en fotosyntese.
Dat is tegenwoordig wel anders.

Vorig jaar hebben we al eens een poging gedaan de warmte meer in de woonkamer te houden met het “Project Gordijn“. Dit velours gordijn hadden we boven het trapgat opgehangen. Dit had redelijk effect op de warmtehuishouding, maar het kon beter. Daarbij kon het traphekje bovenaan de trap niet meer goed gehanteerd worden.

Daarom hebben we het grondiger aangepakt (aan laten pakken eigenlijk). Er is beneden een tussenwand geplaatst met een brede schuifdeur. Eenvoudig in gebruik en buiten het stookseizoen kan de deur open blijven staan en hebben we er geen last van. Vandaag heeft Henk Hissink uit Eefde het glas en afwerklijsten geplaatst. Nog een likje verf en en een handgreep en dan is de wand helemaal af.
Het is meteen te merken: de ‘trek’ is verdwenen en voor het eerst is het beneden warmer dan boven! Enkele foto’s:
klik voor een vergroting.klik voor een vergroting.

Onze kat Gijs vindt de schuifdeur minder tof. Zijn bewegingsvrijheid is danig ingeperkt (niet dat hij zo veel aan beweging doet overigens 🙂 ) en dat zint hem niks.
Daar moeten we nog een oplossing voor verzinnen; waarschijnlijk wordt het een kattenluikje in het vaste deel van de wand.

PS: we zijn nog op zoek naar een mooie handgreep voor de schuifdeur. Mocht je een (online) adresje weten, dan hoor ik het graag!

2 Reacties op “Tussenwand voor energiebesparing”

  1. Hallo Berend,

    Ik volg je website al een tijdje en petje af voor je inzet.

    Misschien is de Altherma HT iets voor je als je je CV gaat vervangen, http://www.daikin.nl/news/items/high-temperature-altherma.jsp

    Succes met je besparingen,

    Roger

  2. Ik heb hier ook een open trap , en loop ook al een tijd te denken van hoe kan ik die afsluiten maar dit klinkt als een goed idee met schuif deuren , er zit weer een idee in de molen

Leave a Reply