SDE-barriëre op stormachtige wijze genomen

by berend

Op deze stormachtige dag heeft de zonnestroom installatie op ons dak een barriëre genomen: de productie was gering maar nèt genoeg voor het bereiken van een genormeerde jaarproductie van 850 kWh/kWp.
Deze grens is door de beleidsmakers van de SDE subsidieregeling voor zonnestroom ingesteld en betekent dat voor 1000 Wattpiek aan zonnepanelen een maximum opbrengst van 850 kWh voor subsidie in aanmerking komt. Over meeropbrengst wordt door SenterNovem géén subsidie uitbetaald. (salderen blijft wel natuurlijk wel gewoon doorgaan).

Nu draait onze pv-installatie volledig SDE-vrij (geen spijt van), dus dit hele verhaal heeft voor ons maar weinig betekenis. Maar als ons sub-optimaal opgestelde pv-systeem in het binnenland al door het SDE-dak gaat, dan zullen veel meer pv-installaties elders in Nederland deze grens overschrijden. (of reeds hebben overschreden).
En daar zitten ongetwijfeld installaties tussen die wèl aan de SDE-regeling deelnemen.
Vooral in de met meer zonuren gezegende kuststrook zullen veel SDE-‘ers al eerder dit jaar tegen het subsidie-maximum zijn aangelopen.

Polder PV heeft enkele weken geleden op de website van Sonnenertrag.eu een lijst samengesteld met 2009 productiegegevens van Nederlandse pv-bezitters. Veel systemen zaten toen al ver boven de 900 kWh/kWp, sommige zelfs al boven de 1000 kWh/kWp!
Zeer lucratief voor SenterNovem: door deze wazige spelregel houdt de Zwolse subsidiefabriek veel subsidie-euro’s in de knip..

Conclusie: door die belachelijke subsidielimiet wordt investeren in vernieuwende, hoog-rendement zonnepanelen zwaar ontmoedigd. Die leveren namelijk nóg meer kilowatturen per wattpiek en kletteren dus nog eerder tegen de SDE-deksel.
Bedoelde Minister van der Hoeven dat met “innoverend stimuleren”, begin 2008 bij de aankondiging van de SDE? Ik kan het mij niet voorstellen.

3 Reacties op “SDE-barriëre op stormachtige wijze genomen”

 1. Gefeliciteerd!!!

  En dat helemaal in het oosten van het land. Ach, Siderea.nl heeft gewoon gelijk. Nu EZ nog zien te overtuigen, that’s the hardest nut to crack…

 2. Wat is beter voor het milieu:
  10 subsidies van 1000 kWh/jr of
  11 subsidies van 900 kWh/jr ?

  (alle installaties even groot)

 3. Antwoord richting Luc

  1.000 installaties van maakt niet uit wat voor normopbrengst barriëre vrij, ongecapt, met minimale bemoeizucht van bureaucraten, zonder marktcap, met eigen feed-in meter direct op het net, vaste tarieven voor 20 jaar (hoeft niet eens zo hoog te zijn, als ze maar vast zijn), netbeheerders aan roestvrij stalen kettingen, groen per definitie altijd voor en ten koste van grijs, en nog zo wat voorwaarden…

  … kom je al aardig in de richting van een Duits EEG, en hoeven we het niet meer over normeringscaps te hebben. Want dan zorgt de markt zelf wel voor topspul, optimale oriëntaties, klasse installaties, etc. Want dan word je echt op maximale output gestimuleerd. Beslist niet met die ongein van de kruideniers in Nederland die alles op alles zetten om de voor hen bedreigende (????) decentrale revolutie klein te houden en in de kiem te smoren…

Leave a Reply