SDE 2010: de eerste contouren

by berend

Middels een kamerbrief heeft minister van de Hoeven informatie gegeven over de komende ronde in de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie, ofwel SDE 2010.

De belangrijkste kenmerken in de categorie zonnestroom:
– totaal budget voor zonnepanelen: 93 miljoen euro
– nog steeds twee categoriën: ‘zon-pv klein’ ‘zon-pv groot’
– subsidieplafond: maximaal 850 kWh per 1 kWp opgesteld vermogen is subsidiabel.
– ‘zon-pv klein’: 1,0-15,0 kWp (was in 2009 0,6 kWp – 15 kWp)
– budget ‘zon-pv klein’: 20MW vermogen (69 miljoen euro)
– in ‘zon-pv klein’ komt een subcategorie 7,5-15kWp met lagere vergoedingen t.o.v. 1-7,5 kWp: slechts een productie van 800 kWh/1000Wp is subsidiabel.
– ‘zonpv groot’: 15,0-100,0 kWp: budget voor 5MW vermogen (24 miljoen euro)
– Basisbedrag 2010: € 0,474/kWh
– Basisenergieprijs 2010: €0,202/kWh
– Subsidie per geproduceerde kilowattuur (cat. ‘zon-pv klein’): 0,474 – 0,202 = € 0,272/kWh.

Zo op het eerste gezicht weinig verandering ten opzichte van de regeling van dit jaar. De kamerbrief staat vol met zinnen als ‘In de afgelopen twee jaar is een goede basis gelegd’ en ‘de SDE boekt progressie’, maar in de praktijk zal het er gewoon op neer komen dat ook in 2010 het gros van de aanvragers achter het net zal vissen. Ook het budget is ongewijzigd: 25 MW mag er van het ministerie van Economische Zaken volgend jaar bijkomen. Ter vergelijk: dat is 1% van wat er dit jaar in Duitsland wordt gerealiseerd.

De volledige kamerbrief staat op de website van EZ.

5 Reacties op “SDE 2010: de eerste contouren”

 1. Neen, beste Berend. Subsidie is niet “standaard” het verschil tussen het basisbedrag (= vermeende “kosten” van zonnestroom over periode van 15 jaar/kWh) minus de basiselektriciteitsprijs (dat is “de bodem in het vat”). Vaak gemaakte fout, die voorstelbaar is gezien de afgrijselijk ingewikkelde calculaties in de SDE kermis. Dat gebeurt alleen bij doorbreken van die grens door de berekende correctiefactor voor de voorschotten. Die is inmiddels voor berekening voorschotten voor de “grotere” PV-systemen wel degelijk bereikt (5,3 cent/kWh, het verschil wordt dus niet meer door de Staat bijgeplust). Maar voor de kleine categorie is die bodem in de pot beslist nog niet bereikt. Dus wordt de subsidie in de voorschotten bepaald door het verschil basisbedrag minus correctiebedrag. Maar je weet pas wat je voor 2009 aan subsidie hebt gekregen als per 1 april 2010 met terugwerkende kracht dat voorlopige correctiebedrag definitief wordt vastgesteld door de knutselaars bij EZ. Idem voor volgend jaar, etcetera.

  SenterNovem zit te sjoemelen met de zogenaamde “subsidie per kWh”, ze hebben al een keer het bedrag gewijzigd voor de nieuw geherformuleerde “kleine” categorie, en nog meer zaken. Maar zelfs dat bedrag “voor in de voorschotten” klopt NIET met mijn gegevens omdat ze – blijkbaar – uitgaan van de verkeerde correctiefactor (is recent voor dit jaar gepubliceerd in de Staatscourant, ze gaan van een ander bedrag uit wat kolder is).

  Vrijwel geen mens zal kunnen berekenen op welk bedrag hij/zij nou precies elk jaar weer “krijgt” voor de SDE subsidie component. Tenzij hij/zij exact weet waar hij/zij rekening mee moet houden.

  En dan hebben we het nog niet eens gehad over de salderingswaarde van de stroom zelf, die ook weer elk half jaar wijzigt bij de nog steeds dominant voorkomende variabele contracten. Weten meeste mensen ook niks van, en die component is beslist NIET identiek aan de uit de EZ duim gezogen correctiefactor “gebaseerd op vermeende zogenaamde gemiddelde stroomprijs in de markt”. Die niemand betaalt….

  Budget voor vorig jaar was oorspronkelijk 20 MWp (15 + 5), is net met de “schuif van vdH” opgehoogd naar 31,8 MWp (elke categorie 5,9 MWp erbij). Volgend jaar veel minder (25 MWp, 20 + 5), tenzij er weer bloed aan het pluche komt in Den Haag. Weer effe wat bijprutsen als er weer gigantisch wordt overtekend…

  Geen enkele garantie dat al die “beloofde” MWp er ook daadwerkelijk gaan komen. In CertiQ database staan slechts 5 MWp bijgeschreven sinds 1 april 2008, en waar ligt dat dan precies aan??? Duitsland gaat er dit jaar mogelijk tussen de 3-4 Gigawattpiek bijzetten, al weet niemand nog hoe “erg” het echt gaat worden deze maand. Het zal niet niks zijn, dat is duidelijk (nergens meer zonnepanelen of omvormers van decente origine te krijgen) …

 2. Peter, bedankt voor de uitgebreide info.
  Die correctiefactor was ik even vergeten, die komt er inderdaad ook nog bij (of gaat eraf eigenlijk)..
  Pff, die SDE lijkt met het jaar een grotere slangenkuil te worden, met al maar meer regeltjes, bepalingen en uitzonderingen. Nauwelijks meer te snappen voor de doorsnee Nederlander..

 3. Graag gedaan Berend

  “Nauwelijks meer te snappen voor de doorsnee Nederlander..”

  Is de bedoeling ook van EZ. Ze zullen nooit een “gegarandeerd succesvolle en vrijwel drempelloze” regeling accepteren. Is namelijk helemaal niet in het belang van hun fossiel-nucleaire vrindjes… En ook niet in het belang van die pakhuizen aan ambtenaren die full-time werkverschaffing hebben vanwege deze waanzin…

 4. Polderjongen dd 3-12-2009. Mee eens!. Heb daarom maar geen subsidie aangevraagd. Kost me wel meer, maar is voor een goed doel. Liggen nu 9 panelen 190Wp op dak, moeten er nog 2 bijkomen tzt.

 5. Heb in 2008 subsidie aangevraagd en gekregen had alleen nog geen panelen, maar door subsidie van de provincie en gemeente waar ik woonachtig ben is de investering achteraf erg klein geworden, ben bezig om de bevoorschotting ingang te zetten bij sde, het valt wel mee de hele rompslomp,maar de duitse regeling zie ik als voorbeeld hoe het in Nederland moet gaan,

Leave a Reply