Klimaattop Kopenhagen

by berend

De Klimaattop in Kopenhagen is in volle gang. De media staan er bol van: nieuwssites hebben speciale Klimaattop-pagina’s, kranten hebben klimaatspecials en televisieprogramma’s hebben items over ‘Kopenhagen’. Het leeft

Grote vervuilers staan onder druk om forse CO2-reducties af te kondigen. Maar uiteindelijk gaat het vooral om geld, ongelofelijk veel geld. Geld voor het bereiken van uitstootplafonds en geld ter compensatie aan arme landen die het eerst het de gevolgen van klimaatverandering te kampen krijgen. Ik ben geen econoom, maar misschien komt zelfs de vraag aan de orde of economische groei het doel moet blijven. Want economische groei staat nu eenmaal gelijk aan meer CO2-uitstoot. Het gaat over méér dan klimaatverandering alleen. 

In deze eerste week van de klimaattop is vooral elkaar aftasten en proefballonnetjes oplaten. Kondigt de één een bepaald reductiepercentage of financiële compensatie aan, dan zijn er meteen andere partijen die het aanbod veel te laag vinden. Om vervolgens zelf een iets beter aanbod te doen.
De grote kanonnen (Obama, Merkel, Sarkozy, Wen (China), milieuministers) komen pas in de beslissende fase naar Denemarken. Het is een complex schaakspel: de pionnen doen het verkenningswerk en de de topstukken worden pas op het laatst in stelling gebracht.

Ik hoop dat er een akkoord komt en dat de lat flink hoog gelegd wordt. Ook al geven de wetenschappers geen 100% zekerheid dat menselijk handelen de klimaatverandering versneld, met dergelijke ingrijpende dingen kun je mijns inziens maar beter niet het risico nemen om er niks aan te doen.

Vanavond vertrekt minister Cramer per trein vanaf Utrecht richting Kopenhagen. Samen met andere politici, wetenschappers, prominenten en vertegenwoordigers zal ze tijdens het Beat the Heat evenement in de Jaarbeurs uitgezwaaid worden.

2 Reacties op “Klimaattop Kopenhagen”

 1. Economische groei slaat uitsluitend op de prijs,
  niet op de prestatie.

  Als ik (tuinman) de tuin van mijn buurman verzorg voor nop
  en de buurman (schilder) houdt als tegenprestatie mijn huis netjes in de verf
  dan is dat economisch van nul en generlei waarde.

  Als we daarentegen alle twee onze tuinen en huizen laten verklungelen
  door derderangs beunhazen
  en we gaan met die beunhazen juridisch in de slag
  met dure advocaten enzo,
  dan geeft dat fantastische economische groei.

 2. Iets is beter dan niets. Ook ik moest wennen dat milieu me geld kost, daarom lange tijd zuinig met energie omgesprongen,maar niets extra geinvesteerd. De laatste tijd meer uitgegeven dan ik eruit terug krijg. Toch denk ik dat de Top alleen een succes kan worden als het “volk” zich erachter zet,zoals altijd. Het gaat ons geld kosten, en een aantal wordt er stinkend rijk door(het zei zo).

Leave a Reply