Jeremy Rifkin:we have to think as Homo Sapiens

by berend

Vorige week zond EénVandaag een gesprek uit met Jeremy Rifkin, een Amerikaanse topeconoom. In die uitzending vond ik dat die man echt zinnige dingen te zeggen had. In voor iedereen begrijpelijke taal legt hij een oorzaken van de financiële crisis uit en koppelt deze aan de (aanstaande) energie- en klimaatcrisis. De uitzending van vorige week was een samenvatting van een langer interview. Het volledige interview (meer een betoog eigenlijk) duurt een klein half uur. De teneur is dat het met de opwarming van de aarde echt mis dreigt te gaan als we nu niets doen aan reductie van CO2-uitstoot en overstappen naar duurzame energiebronnen.

Sommigen zullen hem een eerste klas doemdenker vinden. Een leugenachtige spreekpop van de linkse politiek die ons, de hardwerkende belastingbetaler, met klimaatbedrog opnieuw op kosten jaagt (van dat Telegraaf-gejammer..)
Het zou ook kunnen dat veel mensen bang zijn dat ze hun luxe, maar energieverslindende en klimaatverpestende levensstijl zullen moeten loslaten en daarom de aanstaande energie- en klimaatproblemen maar ontkennen. De kop in het zand steken, de problemen wegwuiven; dan hoeven we er ook geen verantwoording over af te leggen.

En natuurlijk kán Mr. Rifkin het op (een aantal terreinen) mishebben of de zaken overdrijven. Hier en daar gaat hij denk ik iets te kort door de bocht. Maar het risico is te groot om niks te doen.
Het volledige EénVandaag-item (28 minuten)
sitestat

Leave a Reply