Gelukkig Nieuwjaar

by berend

Gelukkig Nieuwjaar!

Ik wens u een gelukkig, gezond en zonnig 2010!

Tijd voor een terugblik: overall was 2009 een prima jaar voor de zonnepanelen: de 7 panelen hebben totaal 1011 kWh geproduceerd, genormeerd is dat 864,3 kWh per kilowattpiek zonnestroomvermogen. Dat is zelfs boven het SDE maximum van 850 kWh/KWp. Voor een in het binnenland opgestelde zonnestroominstallatie is dat zeker niet gebruikelijk. 
(de met meer zonuren toebedeelde kuststrook overtreft doorgaans moeiteloos de 900 kWh/KWp)

December was traditioneel een maand met veel verbruik en weinig opwek: 206 kWh is er verbruikt en er werd slechts 8,7 kWh opgewekt.

Over het gehele jaar heeft ons 4-persoons huishouden 1874 kWh aan elektriciteit en 945 m3 aardgas verbruikt. Beide getallen zijn iets hoger dan het voorgaande jaar, ik denk voornamelijk vanwege de gezinsuitbreiding en het daaraan verwante verlof.
Ik ben tevreden als we die waarden dit jaar kunnen handhaven.

Daarnaast hebben de zonnepanelen precies 600 kWh teruggeleverd aan het net, bijna 60% van de totale opwek.

Zie de pagina Opbrengst & Verbruik (Elek.) voor de details.

5 Reacties op “Gelukkig Nieuwjaar”

 1. Ook vanuit mijn zijde: Een goed, gelukkig en gezond 2010 voor jullie daar!!
  En inderdaad: weer een bevestiging dat die ‘cap’ op 850kWh/kWp voor de SDE een enorme domper is die blijkbaar TE laag gesteld is!

  Zelfs in ons landje met gemiddeld klimaat (af en toe warme zomers) blijkt het dus duidelijk dat zonnepanelen toch goed presteren om die grens fluitend voorbij te schieten 🙂

 2. Ook vanuit Roermond de beste wensen voor 2010. Met onze 6 panelen (1050 Wp) is totaal 927 kWh geproduceerd in 2009, waarvan er 225 terug het net in gingen.

 3. De oostkant van Apeldoorn wenst jou en je gezin ook een gezond 2010.
  Er is vorig jaar weer 885 kWh opgewekt, maar door enkele uitbreidingen lukt het mij niet om de genormeerde opbrengst te bepalen.Zou leuk zijn om te vergelijken.
  Er staan nog 5 panelen in de schuur om uit te breiden komend voorjaar, dus het mag van mij een zonnig jaar worden.

 4. Jaap van Dalen on januari 7th, 2010 at 6:50 pm

  Hoi Berend. Voorwaar een zonnig jaar inderdaad. Wij hebben bijna 3.900 kWh opgewekt met ons 3,6 kWp systeem wat inhoudt: 1.080 kWh/kWp. Daarvan is 2.600 kWh netto teruggeleverd waar ik 12,1 ct/kWh voor ontving (Essent). No SDE for me (wat moet ik daar ook met die 1.080 kWh/kWp). Overigens verkoop ik daarnaast ca. 300 kWh aan de Vereniging voor Eigenaren (terreinverlichting) waar ik ca. 22 ct voor ontvang.
  Deze dagen, met al die sneeuw hier (Noord Holland) gebeurd er niet zoveel. Overigens, als het een keer een zonnige dag is, smelt de sneeuw er zo af en doe ik altijd nog zo’n 10 kWh (koud weer, stralend weer). Maar deze dagen zijn er momenteel niet zoveel. Maar goed. Het voorjaar komt eraan.
  groetjes
  Jaap

 5. Hoi Jaap. Kun je die 12,1 cent per kWh specificeren? Hoe komen ze op dat bedrag? Greenchoice “schijnt” voor negatief verbruik/overschot max. 9 cent/kWh te betalen, vandaar…

  Berend en de andere kijkbuiskinderen ook een goed nieuw jaar gewenst. Al mag er “maar” 25 MWp bij van de bekende CDA mevrouw. Moet minstens het tienvoudige worden als het aan mij ligt. Maar ja, wie luistert er nou naar een zonnestroom verslaafde. Kan niet gezond zijn, toch?

Leave a Reply