Transition Town Apeldoorn

by berend

Enige tijd geleden ben ik door initatiefneemster Ina Sabanoglu benaderd met de vraag of ik wilde helpen om Transition Town Apeldoorn (TTA) van de grond te krijgen.

Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (grote en kleine steden, dorpen, wijken, eilanden) die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. Piekolie en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen voor verandering van onderop!

Transition Towns werken aan oplossingen en laten zien hoe je die zelf organiseert. Het Transition Towns-concept doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewone mensen. Transition Towns zijn gebaseerd op de kracht van de lokale gemeenschap.

TTA is in oktober vorig jaar begonnen met de vertoning van‘The Power of Community´, een documentaire over hoe Cuba zich begin jaren ’90 (noodgedwongen) moest aanpassen aan de plotselinge stilvallende olieaanvoer na de ineenstorting van de Sovjet Unie.

Deze week is de website van Transition Town Apeldoorn online gegaan. Via de website hopen we meer Apeldoorners te bereiken en kunnen activiteiten aangekondigd en nabesproken worden. In het begin zal er vooral geinfomeerd worden met films, docu’s en sprekers.

De TTA-website werkt -net als mijn eigen website- op het WordPress-platform, zodat het beheer niet veel problemen zal opleveren. Aan de opmaak zal nog wel geschaafd worden, maar het begin is er!

apeldoorn.transitiontowns.nl

3 Reacties op “Transition Town Apeldoorn”

 1. Niet alleen de moderne grootschalige, industriële landbouw is volstrekt afhankelijk van olie, maar wij allemaal. Deze afhankelijheid afbouwen gaat niet zomaar. Zowel duurzame energie, moderne kolencentrales en wellicht kernenergie kunnen nodig zijn in een overgangsfase naar een tijdperk met nieuwe technieken die wij nu niet voorhanden hebben. De “terug naar de natuur” initiatieven, hoe schattig en sympathiek dan ook lijken mij vooral wegelegd aan mensen die zich dit kunnen permiteren ( een luxe dus).
  Heel veel succes en ik ben vooral benieuwd naar de daden.

 2. Dag Herman,

  Je hebt helemaal gelijk: we zijn op alle fronten, ook voor onze voedselproductie, enorm afhankelijk van olie. En inderdaad heeft het tijd nodig om over te schakelen naar andere technieken. Die zijn inmiddels enorm in ontwikkeling. Gelukkig maar. ‘Terug naar de natuur’ was in eerste instantie ook mijn reactie. Maar betekent dat ook terug naar Grootvader’s tijd? Ik heb de foto’s nog van het theedrinken naast het paard en de zelfbinder in het roggeveld. Maar ik geloof niet dat we die kant op gaan. ‘Terug’ bestaat niet – het is altijd een ‘vooruit’ naar een nieuwe tijd en nieuwe mogelijkheden. Ik nodig je dan ook van harte uit op de volgende avond, 28 januari (zie http://www.apeldoorn.transitiontowns.nl) waar we de film A Farm for the Future zullen laten zien en benieuwd zijn naar de reacties hierop – wat betekent deze film voor ieder van ons.

 3. Hallo Berend en Ina,

  Ik wil jullie even van harte feliciteren en prijzen met de nieuwe website. Als zijnde jullie buursite en buurman uit Deventer wens ik jullie alle geluk, liefde en wijsheid met TTA. En je weet ons te vinden mocht je hulp willen, net als ik jullie nu gevonden heb !

  PS: Berend, ik heb een spreadsheet gemaakt om offertes van zonnepanelen mee te beoordelen. Zou jij mij en plezier willen doen en deze eens willen reviewen? Thx!

Leave a Reply