Een rondje langs Nederlandse solar aanbieders

by berend

Vandaag een (digitaal) rondje gemaakt langs enkele Nederlandse aanbieders van zonne-energiesystemen.
De meeste hebben hun websites bijgewerkt met een aangepast assortiment en prijsniveau voor het komende jaar.

De tendens: de prijs van zonnepanelen blijft zakken!

De eerste set zonnepanelen die ik kocht (bijna 3 jaar geleden, 640 WattPiek (Wp) kostte destijds nog EUR 5,10 per Wp (exclusief montage, incl. BTW, omvormer, bekabeling en montagemateriaal).
Nu levert Esdec uit Deventer een 1080 Wp systeem voor EUR 3,50 per Wp.
In 3 jaar zijn zonnepanelen dus ruim 30% goedkoper geworden.
Ook andere aanbieders, zoals SolarNRG, Harrems zitten rond de EUR 3,50 per Wp.
“Met de Zon”, het bedrijf achter zonnepanelen.nl, zit daar met EUR 3,00 per Wp zelfs nog onder. Wel met een kleine kanttekening: “Met de Zon” heeft voornamelijk “Eigen merk” zonnepanelen en omvormers in zijn assortiment. Het is onduidelijk welke (waarschijnlijk Chinese) fabrikanten achter de producten zitten.

Al met al hebben die lagere prijzen prettige gevolgen voor de terugverdientijd!

Een rekenvoorbeeldje:
Het genoemde 1080 Wp systeem van Esdec (6 Chinese CEEG blackline panelen van 180 Wp) kost EUR 3780.
Het systeem levert jaarlijks gemiddeld 918 kWh aan elektriciteit (1080* 0,85).
De (mijn) huidige elektriciteitsprijs is ongeveer 22 cent/kWh.
Financieel levert de set 918 kWh * € 0,22 = € 202 per jaar op.
Als de elektriciteitsprijs de komende jaren gelijkblijft (vrij onwaarschijnlijk), is deze set na een kleine 19 jaar (*) terugverdiend.
Meer reëel dat dat de e-prijs gaat stijgen. Bij een jaarlijkse stijging van 3% zakt de terugverdientijd al naar 13,5 jaar (*), bij 4% jaarlijkse stijging zelfs naar 12 jaar (*) ! 

* : mogelijke omvormervervanging is buiten de berekening gehouden.

Met een verwachte levensduur van zonnepanelen van 30 jaar, zou je de conclusie kunnen trekken dat de SDE overbodig is geworden.

14 Reacties op “Een rondje langs Nederlandse solar aanbieders”

 1. Moet je bij deze berekening van 0,85*wp geen rekening houden met mono- of poly- cristallyn??

 2. Jan,
  Monokristallijne zonnecellen hebben theoretisch een iets hoger omzettingsrendement dan multikristallijne cellen, maar in de praktijk blijft daar niet veel van over.

  Wáár in NL (en met welke oriëntatie en hellingshoek) het zonnepaneel is opgesteld heeft veel meer invloed op de jaaropbrengst. De zonrijke kuststrook haalt makkelijk een ‘NL-productiefactor’ van 0,95 – 1,00, terwijl locaties dieper landinwaarts doorgaans genoegen moeten nemen met 0,8 – 0,85.

 3. De meeste mensen zullen bij een terugverdientijd van meer dan tien jaar afhaken,(Ikzelf zou daarmee kunnen leven)dat kun je kortzichtig noemen maar is de realiteit. Zonnepanelen hebben wel de toekomst denk ik, het zou mooi zijn als de overheid nu een beter ondersteuningsregime zou hebben en verplichtingen zou opleggen zoals verplicht aanschaffen zonneboiler/warmtepomp bij nieuwbouw – zonnepanelen vormen pas het sluitstuk van een energiezuinig huis. Als zonnepanelen over vijf jaar een stuk de helft goedkoper zijn is de kans groot dat ik eraan begin. Nu al zuinig met energie – 2200 kwh per jaar en ruimte genoeg op mijn platte dak.
  Probleem is (en ik ben vast niet de enige) de financiering. Niet iedereen heeft een potje met geld en lenen maakt de terugverdientijd een stuk langer. Ik kan misschien nog bij familie lenen en zou daaraan beginnen bij een prijs inclusief installatie van 2.5 euro per wattpiek – als mijn vrouw het toestaat haha! Ieder maakt zijn eigen afweging. Zonnepanelen huren of leasen zou ook nog een optie zijn dat komt vroeg of laat ook wel op de markt. We gaan interessante tijden tegemoet. Nu het goede ondersteuningssysteem in Duitsland onder druk komt de staan is het heel spannend wat de wereldmarkt gaat doen.

 4. Zie zonnepanelen als idealistische groene CO2 besparing, als het kapotslaan van moeder’s spaarvarken, of als een investering waarop je meer verdient dan als je je geld op de bank zet. In alle drie gevallen raad ik aan: aanschaffen. Je kan met een paar panelen beginnen en dan krijg je vanzelf de smaak te pakken. Weddden?

 5. @Floris

  Als je het doet, moet je meteen flink uitpakken. Ik heb geen zin om twee of drie keer installatie kosten te betalen -helaas, twee linkerhanden.

 6. Zijn er op dit forum mensen die hun diodes v/d zonnepanelen vervangen hebben. Waar haal je ze vandaan?, en waar moet je op letten? Als er wat minder/meer weerstand in zit, wat is dan het resultaat?

 7. Jan:

  Ik heb nog nooit gehoord van mensen die diodes hebben uitgewisseld.

  Waarbij ik meteen stel dat ik ook niet alles hoor of weet. Maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat dat een probleem zou zijn/worden, anders had dat zeker in Photon gestaan.

 8. Dank voor je reactie. Paneel levert normaal voltage, ook als de zon er vol opstaat. Alleen de 4diodes zweven, ze geven soms een tijdje(minuten) niets door, en dan weer half of vol vermogen voor enkele minuten, en dan minuten lang niets.

 9. @Jan

  Heb je daarover “gereclameerd” bij de leverancier? Vragen gesteld? Ben benieuwd of die daar op reageert en hoe dan wel. Verder wel normale productie voor zover je kunt beoordelen?

 10. Het is 2de handsje, aangesloten op een accu. Ik was nieuwsgierig hoe het er allemaal uitzag, maar ik loop tegen de grenzen van mijn kennis aan. Zelfs de uitleg op het internet kan ik soms niet volgen. Had ik maar een vak geleerd! Maar met wat hulp,kom ik een heel eind. Ach er is toch niets op de tv, die staat erop aangesloten.

 11. De rest, 3×3 strings van 570wp doen het goed,als de zon nog eens zou willen schijnen. Heb alleen last in de winter op 2strings(schaduwval), de buurman wil van z’n huisje geen bungalow maken. Iemand een idee?

 12. Beter laat dan nooit maar ik heb eens zitten rekenen. Ik vind het eerlijker om de installatiekosten en omvormer vervanging bij de berekening te betrekken.
  2000 wp maal 3.5 euro/wp =7000 euro
  Installatie = 1200
  Vervanging omvormers=1500
  Aanpassing meterkast: 300
  Totaal: slordige 10.000 Euro. Levert in 30 jaar zo’n 48000 kwh op, ongeveer 21 cent per kwh, dat is netjes
  Ik ga uit van 3% prijsstijging, dat is heel conservatief en de kans dat de stijgingen hier onder komen is behoorlijk klein.
  Panelen gaan langzaam minder stroom leveren. Ik schat het eerste jaar een opbrengst van 1800 kwh, na 30 jaar rond de 1400.
  Al met al kom ik op een terugverdientijd van 21 jaar. Na 30 jaar heb je ongeveer 16000 euro bespaart.

 13. Je schrijft over het eigen merk van Met de Zon.
  Vandaag enkele 185 watt piek panelen gekocht bij Met de Zon en het type is SDM-170/185-72M, merk Shun Da.

 14. Zie mijn mail van 24 januari, over de diodes.Heb ze in april opnieuw vastgesoldeerd, paneel werkt tot nu toe zonder problemen.

Leave a Reply