Onrust in Duitse PV-industrie
by berendGrote opschudding in de Duitse zonnestroomindustrie: de nieuwe regering heeft een wetsvoorstel in voorbereiding voor het versneld afbouwen van de vergoedingen voor het invoeden van zonnestroom in het Duitse elektriciteitsnet.
In de oorspronkelijke plannen van de E.E.G. (de Duurzame Energie wet) zou de afbouw in 2010 ongeveer 9% bedragen (van 43 cent per kWh naar 39 ct/kWh). Deze jaarlijkse vermindering is bedoeld om de fabrikanten tot kostenreductie te prikkelen.
Maar de CDU/FDP coalitie vindt de kosten van de “E.E.G.-opslag”, die door alle Duitse stroomafnemers betaald worden, te hoog oplopen en wil de vergoedingen voor 2010 met een extra 15% verminderen tot 33 cent per ingevoedde kilowattuur. De totale verlaging zou dan bijna 24% bedragen. Vrije-veld installaties zullen zelfs 25% minder gesteund worden.
De regering schat dat de versnelde verlaging van de vergoedingen een lastenverlichting (lagere EEG-Umlage) van 1 miljard euro zal opleveren.
De solarbranche heeft -uiteraard- veel kritiek op het voorstel. Er zijn nu ongeveer 100 solar-ondernemingen in Duitsland die jaarlijks 6 miljard euro omzetten. Bij een te sterke verlaging van de vergoedingen zouden veel banen op de tocht komen te staan.
Overigens zijn de plannen alleen van toepassing op nieuw te plaatsen installaties in 2010; voor alle reeds draaiende installaties blijft de destijds vastgestelde vergoeding gelden.
De aangepaste vergoedingstarieven voor dak-installaties zouden al vanaf 1 april van kracht worden. De vrije-veld installaties krijgen op 1 juli met de nieuwe tarieven te maken.
Het wetsvoorstel komt al in februari in behandeling in het kabinet.
Als de wet er door komt zal dat hoogstwaarschijnlijk (negatieve) gevolgen hebben voor het te installeren pv-vermogen in Duitsland dit jaar. En als in ’s werelds grootste pv-markt de afzet ineens met misschien wel honderden megawatts inzakt, zou dat ervoor kunnen zorgen dat voorraden oplopen en prijzen zakken.. Maar zover is het nog niet.
Bron: www.AFP.com
Hoezo zal deze maatregel de regering geld opleveren? Ik dacht dat het idee achter de EEG was dat het de regering geen cent kost omdat alle stroomverbruikers een opslag betalen op de stroomrekening. Of bedoel je met één miljard dat dit neerkomt op lastenverlichting, de overheid ziet er toch geen cent van? Stom in elk geval dat ze hun eigen duurzame economie beschadigen. En als de moduleprijzen dalen , is dat permanent of tijdelijk?
Je hebt gelijk Cornelis, die 1 miljard euro moet gezien worden als een lastenverlichting in de vorm van een minder hoge EEG-opslag. Ik heb het inmiddels aangepast.
De grootste rel wordt getrapt door de bedrijven die ook diezelfde EEG Umlage moeten betalen. Die wordt dit jaar mede veroorzaakt door de crisis (5% minder elektra consumptie, heeft direct zijn beslag op de EEG Umlage voor alle kWh verbruikers) waarschijnlijk zo’n 2,2 cent/kWh. Stelt nog steeds geen moer voor, voor “gemiddeld verbruikende huishoudens met toch al relatief hoge stopcontactprijs”. Maar het maakt wel degelijk uit voor bedrijven etc. die schandalig lage groothandelsprijzen/kWh betalen voor hun stroom. Dan tikt elke cent aan. En daarom is de pleuris uitgebroken.
Maar er zijn uiteraard ook tegenkrachten. Coalitiepartner/bondgenoot CSU is nu al aan het protesteren tegen al te voortvarend gezaag aan de tarieven, want anders kan Q-Cells niet gigantische hoeveelheden cellen in eigen land af blijven zetten in grote zonnestroomparken om de flinke verliezen van het afgelopen jaar te kunnen opvangen… Ze hebben verzocht om minstens 3 maanden uitstel, en wie weet wat er allemaal nog meer aan de “voorstellen” (want dat zijn het) zal worden geknaagd. We gaan het de komende weken zien.
En, wat is nou 1 miljard Euro? Peanuts in een van de grootste economieën ter wereld…
Stel dat de achterliggende gedachte is;we hebben de consument de mogelijkheid geboden een aantal jaren om te investeren tegen een goede vergoeding. Ze voorzien een fikse stijging van de energieprijs de komende jaren. Hierdoor zal een flink deel van de consumenten alsnog overgaan op zonneenergie tegen een lagere vergoeding. Of zetten ze totaal in op megaprojekten(beter beheersbaar in kwantiteit?.
@Jan
Neen, allergrootste deel van de afzet blijft de zeer belangrijke consumentenmarkt en die voor bedrijfshallen, scholen, etc.
Grote parken zijn voornamelijk interessant voor grote financiële investeerders, waarvan participatie in de groene revolutie node is gewenst (ombuigen van geldstromen). En natuurlijk, om forse hoeveelheid afzet van eigen industrie zeker te kunnen stellen. Die parken gaan met de enorme nieuwe extra degressie (15% tot zelfs 25%) op het scherpst van de technologische en economische snede gebouwd worden. Veel module en systeem innovatie wordt daar bovendien eerst uitgeprobeerd in de harde veld praktijk (wat kleinere veld installaties).
Er komt een moment dat zelfs de energie holdings snappen dat ze moeten investeren in die PV parken. Oude bruinkool dagmijnen genoeg in Duitsland om te vullen. ENBW heeft inmiddels al een zonnestroom dochter in het leven geroepen, de anderen zullen volgen als ze succes hebben.
Ok!,en de energieprijzen(aardolie,gas, etc)dan.De zogenaamde tekorten(speculatief, vooropgezet, belastinginkomsten, etc).Ik neem toch aan dat die flink gaan stijgen de komende 10jr. Technische innovatie brengt wel een daling van elektrische/elektronische produkten.Het break-even punt zal binnen enkele jaren misschien bereikt worden(bv binnen 10/12 terugverdient zonder subsidie).Regeringen willen zich niet voor lange tijd met extra subsidie vastleggen. Denk ik zo maar.