Hamburg: nieuwe ‘Torjäger’ en ‘Solarjäger’

by berend

.Veel nieuws gisteren uit Hamburg: qua sportnieuws natuurlijk de presentatie van Tormaschine Ruud van Nistelrooy bij Hamburger SV.
Eénmaal per jaar ga ik met een aantal collega’s naar een Bundesliga wedstrijd. Dit jaar gaan we naar Borussia Mönchengladbach-HSV! De tickets zijn al binnen, dus wellicht gaan we Ruud in actie zien.

Het andere Hamburgse nieuws is minder zichtbaar en heeft ook minder media-aandacht gehad, maar het toch bijzonder. Op een parkeergarage is door Centrosolar een zonnestroominstallatie geplaatst betaande uit vooruitstrevende dunnefilm modules. De modules, met cellen van amorf silicium, zijn per stuk 5,6 meter lang en een kleine halve meter breed.

Er staan er 440 opgesteld, elk met een vermogen van 144Wp, wat het totaal op 63,36 kWp brengt.
De jaaropbrengst zal naar verwachting uitkomen op een kleine 50.000 kilowattuur.
De “TF Multi Professional”-modules zijn ontwikkeld door het duitse Centrosolar en het Hamburgse project is de eerste waarin ze worden toegepast.
De installatie is eind vorig jaar al in gebruik genomen, zodat het nog van de hogere vergoedingen van vorig jaar kan profiteren.
Vergeleken met andere dunnefilm-installaties liggen de modules niet vlak op het dak, maar zijn op een rail geplaatst met een hellingshoek van 11 graden. Hiermee kan (in Noord-Duitsland) een opbrengst van 770 kWh per Kwp gehaald worden.

klik voor een vergroting

 Bron: www.solarserver.de

Een Reactie op “Hamburg: nieuwe ‘Torjäger’ en ‘Solarjäger’”

  1. Datasheet Centrosolar:

    http://www.centrosolar.com/uploads/media/db_tf_multi_professional_de_20100106.pdf

    Het gaat om de bekende triple-junction amorf Si “cellen” van UniSolar (na FirstSolar grootste Amerikaanse dunnelaag producent, al jaren actief). Rendement is echter laag. Oppervlakte module opzet is 2,548 m2. 144 Wp STC vermogen geeft dan (STC = 1.000 Watt/m2) (144/2.548)*100% = 5,7% module rendement.

    Toch, met slechts 11 graden hellingshoek, en in een “bepaald niet zonrijke lokatie” als Hamburg, is 770 kWh/kWp.jaar genormeerde opbrengst (Duits: “spezifischer Ertrag”) zonder meer goed te noemen. Wat me wel verbaasd is dat ze in dit specifieke geval niet voor de bekende UniSolar “matten” hebben gekozen in dit geval. Zit ook in hun assortiment:

    http://www.centrosolar.com/uploads/media/db_tf_membrane_pro_de_20100106.pdf

    Vergoeding netkoppeling 2009: 40,91 eurocent/kWh. Dus met 63,36 kWp en 770 kWh/kWp.jaar valt dan te verwachten een financiële opbrengst louter en alleen aan de Einspeise Vergütungen, 20 jaar lang:

    63,36 x 770 x 20 x 0,4091 = 399.176,87 Euro

    Plus nog een beetje van het mogelijke restant aan dagen sinds netkoppeling tot en met 31 december 2009…

    Zo makkelijk is het rekenen in Duitsland.

    Zouden we ook wel willen in Nederland…

Leave a Reply