Januari: deeltijd-pv

by berend

Ze wilden wel produceren, de 2 Steca omvormers, maar door de vele sneeuw die deze eerste maand van 2010 op de Veluwe is gevallen stonden ze zo’n 2 weken op non-actief.
‘Deeltijd PV’ dus, om het maar eens in ‘crisistaal’ uit te drukken.
Toch is er in januari nog 10,4 kWh geproduceerd, waarvan bijna 60% in de laatste week. In de grafiek hieronder is dat goed te zien.

Ik heb niks tegen royals, maar ‘Koning Winter’ mag van mij nu wel zijn biezen pakken!
Ik ben helemaal klaar met die sneeuw, vooral nu de zon merkbaar kracht aan het winnen is.
De laatste januaridag was vrij zonnig en met sneeuwvrije panelen resulteerde dat meteen in de hoogste dag-productie: 1,63 kWh.

Ook de zonneboiler is uit zijn winterslaap ontwaakt; na weken totale stilstand heeft de pomp zijn eerste draaiuren weer gemaakt. De temperatuurtoename van de 150 liter watervoorraad is met maximaal 10 °C op een zonnige dag nog wel bescheiden.

Zie de pagina Opbrengst & Verbruik (Elek.) voor de details

3 Reacties op “Januari: deeltijd-pv”

 1. Hoi Berend,
  Jouw grafiekje laat zien dat we hier in Leiden aan de ergste sneeuwellende zijn ontsnapt. Vergeleken met midden- en noord Nederland zijn we er hier aan de kust redelijk vanaf gekomen. Meestal was de sneeuw na ongeveer twee dagen weer van de panelen afdgedooid/gegleden. Een van de sneeuwlawines vanaf m’n panelen ging zowat door het glazen dak van de serre heen ! Ben me rot geschrokken.
  Groetjes, Floris

 2. HOi Berend. Ja die sneeuw dat weet wat. Hier in NH hebben we wel balen met sneeuw gehad. Ik heb toch wel een paar keer de bezem gepakt en de sneeuw eraf geveegd (ze staan op de garage, het platte dak @ ons huis in Schoorl) al was het maar uit frustratie dat dat beetje wat er nog was, ook nog eens werd weggepakt door de sneeuw. Al met al slechts 20 kWh opgewekt. Maar ja, beter dan niks. Op naar het voorjaar… please. Groetjes, Jaap

 3. I.t.t. hooggeschatte collega Floris hier geen sneeuwlawines van de zonnepanelen. Ze staan immers op het goed geëxponeerde platte dak, en ik woon nog weer een stukkie dichter bij de Hollandse kust…

  Wel af en toe sneeuw op de panelen blijven plakken, maar ik heb nog geen enkele dag echt NUL totaal gehad (is vroegah wel eens voorgekomen). Wel een dag 1 Wattuur totaal, uit een troetelkindje. Het voordeel van OK4tjes kunnen meten tot op de Wh nauwkeurig…

  Overigens in januari door mix van omstandigheden toch niet eens een extreem slechte maand (kijk ook eens bij Ton Peters in Spijkenisse, die heeft ook niet echt slecht geboerd). Bij ons voor het 1,02 kWp deelsysteem 21,2 kWh, genormeerd (“spezifischer Ertrag”): 20,8 kWh/kWp. Pal zuid georiënteerde laatste 2 paneeltjes deden het nog beter.

  Sneeuweffecten plaatje op PPV:

  http://www.polderpv.nl/nieuws_PV55.htm#1feb2010_sneeuw_schaduw_jaarwisseling

  Zelfs al een oude (inmiddels iets aangevulde) “zonnepanelen en sneeuw” pagina:

  http://www.polderpv.nl/PV_sneeuw.htm

  😉

Leave a Reply