Passive House Whistler

by berend

De Winterspelen in Vancouver zijn in volle gang.
Het Oostenrijks Olympisch Comitee (OOC) is niet tevreden over het aantal behaalde medailles tot nu toe, maar over de accomodatie waarin ze tijden de Spelen verblijven mogen ze niet klagen. Het OOC (en de Oostenrijkse televisie) verblijft namelijk in een bijzonder gebouw, het “Passive House Whistler”. Dit huis is gebouwd door Austrian Passive House Group (APG) en is een showcase om het concept van passiefhuizen in Noord Amerika te introduceren. En dat is wel nodig ook: waar in Europa al 17.000 passiefhuizen gebouwd zijn (waarvan 4000 in Oostenrijk), is het Passive House Whistler het 1e passiefhuis in Canada.

Het Passive House Whistler heeft een oppervlakte van 250m2 en is zeer energiezuinig. Het is zodanig ontworpen dat het zichzelf kan verwarmen, koelen en ventileren met een minimale hoeveelheid energie.
Hèt kenmerk van een passiefhuis is isolatie en het Passive House Whistler vormt daarop geen uitzondering. De wanden zijn 0,5 meter dik (met 32cm glaswol), het dak met 44cm isolatie en de vloer bestaat uit een betonnen fundering met 25cm EPS (piepschuim).
Daarnaast wordt gebruikt gemaakt van passieve zonne-energie (alleen ramen in de zuidgevel), kozijnen met 3-dubbel-glas, (aard)warmtepomp i.c.m. vloerverwarming en luchtdichte spouwmuren. Dit resulteert in een ultralaag energiegebruik van minder dan 25% vergeleken met conventionele bouw volgens de huidige energievoorschriften.

Het Passive House Whistler heeft een bijna een miljoen euro gekost en wordt na de Spelen en Paralympics overgedragen aan de gemeente Whistler en zal dan als outdoorcentrum gaan dienen (o.a. ski- en mountainbike verhuur).
Wat foto’s:

 Bron: www.cbc.ca

Leave a Reply