Vlaanderen maakt meters

by berend

Voor mijn werk ben ik een paar dagen in West-Vlaanderen geweest, in Torhout om precies te zijn.
Ik was al een paar jaar niet meer in België geweest; qua bebouwing is het nog steeds een bonte mengeling van bouwstijlen (kennen ze daar geen welstandcommissie?), maar op het gebied van zonnestroom worden daar grote stappen gezet. Het is nog geen Beieren, maar de uitgifte van Groenstroomcertificaten (€450 vergoeding per 1000 kWh zonnestroomproductie) heeft zijn uitwerking niet gemist: de afgelopen jaren zijn een groot aantal Vlaamse daken pv-blauw gekleurd.
Afgaande op wat ik heb gezien, lijkt het dat de Vlamingen de ‘Ollanders al ruim zijn gepasseerd (in Wattpiek per hoofd van de bevolking). En net als Duitsland zie je ook in Vlaanderen de uitwerking van consistente en financieel gunstige regelgeving; er wordt meteen fors geinvesteerd in dakvullende pv-installaties.

Enkele voorbeelden uit Vlaanderen (klik voor een vergroting):

Zonnepark Veurne

“Zag je ooit al zo een wonder? Zoveel paneeltjes bij elkaar.” Een eigen zonnige aanpassing van de 1e regel van “De drie biggetjes” van K3. (Met een 3-jarige dochter en fan van K3, is meeluisteren verplicht. Ik ken onderhand bijna alle K3-hits van buiten… 🙂 )

Maar g oed, vlakbij Torhout ligt Veurne. Daar is medio 2009 een 2,7 megawattpiek groot zonnepark aangelegd met 13.000 panelen. Het zonnepark, jaarlijks goed voor 2,5 miljoen kilowattuur aan groene stroom, heeft een behoorlijke Nederlandse inbreng: de zonnepanelen komen van Scheuten Solar en het park is mede door Triodos Bank gefinancierd.
Natuurlijk ben ik daar ook even wezen kijken. Het blijft een mooi gezicht, die grote vrijeveld installaties. Alleen jammer dat er geen uitzichtpunt op enkele meters hoogte aanwezig is; op ooghoogte en met de schoenen in de Veurnse klei krijg je een niet echt een goede indruk van de grootte van het solarpark. Uiteraard toch enkele foto’s van het 6,5 hectare grote zonnepark gemaakt:

 

Een Reactie op “Vlaanderen maakt meters”

 1. He Berend, leuk die foto’s van Veurne. Ik heb nog effe gecorrespondeerd met de persvoorlichter (die vond dat ik “goed in de materie” zat … 😉 ), die 700 kWp extra is finaal opgeleverd op 7 november 2009.

  Volgens het filmpje op de Greenfever site (waar nog over de oorspronkelijk geplande 2 MWp wordt gesproken en toen al foutief NIET het grootste PV project van de Benelux zou worden, want dat was toen al jaren het Floriadedak 2,3 MWp), zou er een houten uitzicht vlonder worden gebouwd. Vergeten, maar weggelaten of wel gebouwd en stelt het niks voor?

  http://www.greenfever.be/veurne/

  Enne: Vlaanderen is NL niet “zomaar” voorbij. Het “lijkt” niet zo, het is al lang geschied! Onze zuiderburen hebben ons reeds sinds eind 2008 ver-nie-ti-gend in de poldermodder achtergelaten. Met eind januari dit jaar al 291 MWp geaccumuleerd, logisch geschat nieuwbouw 2009 al 204 MWp, en totaal al zo’n 13 en een half maal zoveel geaccumuleerd dan Nederland per inwoner terug gerekend. Grotendeels gerealiseerd vanaf 2006, terwijl NL al sinds eind vorig eeuw voort blijft sukkelen, ook onder SDE condities.

  http://www.polderpv.nl/PV_Belgie_marktcijfers.htm#grafieken_Vlaanderen

  En daar zit het Katoen Natie project van 40 MWp (wordt of is al opgeleverd) en enkele andere grote projecten nog niet eens bij.

  En: per 1 januari zijn de “groencertificaten” nog maar 35 cent per kWh waard. Nog steeds een uitermate aanlokkelijke business case met alle andere randvoorwaarden.

  Boodschap: Nederland heeft al lang elk contact daarmee verloren en gaat onder SDE nog harder achteruit gezien de volslagen bezopen maximeringen.

Leave a Reply