Duitsland: 5000MW erbij dit jaar?

by berend

Ondanks -of misschien wel dankzij- de aanstaande extra verlaging van de feed-in-tarieven voor zonnestroom, houdt de Duitse regering dit jaar rekening met een gigantische groei van met zonnepanelen opgewekte stroom. Na de 3250 megawatt van 2009 wordt in dit jaar 5000 megawatt (5 GW) bijgeplaatst pv-vermogen verwacht.

Installaties die ná 1 juli aan het net gaan (over die datum wordt overigens nog steeds onderhandeld, kan later worden) krijgen te maken met een 16% lagere vergoeding (dit bovenop de 9% verlaging per 1 januari dit jaar). Mede daarom wordt er momenteel keihard gewerkt om zo veel mogelijk installaties vóór 1 juli productierijp te maken.

Een dergelijk succes heeft zijn prijs: de geschatte uitbouw in 2010 kost miljarden euro’s. Die worden echter wel over 20 jaar uitgemeerd; hierdoor wordt een huishouden met slechts 3 tot 5 euro extra per maand belast. Een redelijke prijs voor een snelle overgang naar duurzame energiebronnen.

Bron: www.sonnenseite.com

17 Reacties op “Duitsland: 5000MW erbij dit jaar?”

 1. Hoe groot is de kans op een instorting van de Duitse markt na 1 juli? Krijgen we dan spaanse toestanden of is het dan nog steeds aantrekkelijk voor Duitsers om zonnepanelen te plaatsen?

 2. Cornelis: dat gaat gewoon door. Moduleprijzen moeten de wereldmarkt (Duitsland) volgen, anders prijzen zelfs de Chinezen zich – op termijn – de markt uit. Bitter is het voor de Duitse producenten, die kunnen misschien niet zo hard meegaan, dus ik verwacht snelle consolidaties om de ergste klappen op te gaan vangen.

  Wat in Duitsland gebeurt is totaal onvergelijkbaar aan Spanje, omdat daar een gruwelijke en snoeiharde “cap” van 500 MWp/jaar in de markt werd gegooid (door het Industrie Ministerie, wat eerst een feed-in tarief van een zeer acceptabele 22 cent/kWh aan de branche had aangeboden, wat werd geweigerd…). Bovendien worden de stroomprijzen sowieso ook al door de Staat gesubsidieerd, en de idiotie van de veel te hoge tarieven in een extreem zonnestraling rijk land, ook nog eens wettelijk verplicht voor 25 jaar (BRD: 20 jaar) heeft daar dus gewoon tot een ramp van ongekende proporties geleid. Gevolg: totale collapse van de Spaanse markt, wat vele jaren gaat kosten om weer bovenop te komen.

  Duitsland staat weliswaar onder stevige druk, maar ook de meeste bobo’s uit het rechts-liberale nieuwe kabinet (op veel punten trouwens al hopeloos verdeeld na een ogenschijnlijk frisse start) weten inmiddels: never nooit niet een rigide cap in onze markt, want dan roken we onze zorgvuldig opgebouwde PV-industrie het land uit. Dat gaat zelfs de conservatieven een streep te ver. Vandaar dat Merkel zich nooit hard heeft uitgesproken voor rigide ingrepen. Vandaar dat de “doelstellingen” fors omhoog zijn gekrikt van 1.700 MWp per jaar “gewenst” tot nu al 3.500 MWp per jaar “gewenst”. ZONDER “verbod” op meer bijplaatsing, alleen zullen dan de invoedingstarieven voor nieuwe installaties in het opvolgende jaar nog harder omlaag worden geschroefd. Soort van heftige “straf”porto, maar niet “return sender”…

  Al zal de industrie de ingrepen die er gaan komen (inderdaad: nog steeds niet definitief, maar dat moet wel snel worden afgetimmerd) beslist als “rigide” gaan ervaren. Daarvoor hebben ze al duizenden mensen ter protest de straat op gestuurd. Het verzet is breed in de samenleving, wat wil je, met een in tien jaar zorgvuldig opgebouwde, diep in die samenleving gewortelde industrie met tienduizenden toekomstgerichte jobs…

  Photon Consulting verwacht overigens 7,5 GWp voor 2010. Geen idee of dat een reeële mogelijkheid is, maar het is een keihard feit dat het BMU (“Duitse VROM”) al die jaren de werkelijke groei structureel heeft onderschat. Van de brancheorganisatie (BSW) kon je dat verwachten. Het BMU had beter moeten weten en beter naar de analisten moeten luisteren. Als het zelfs maar grof in de buurt van 7 GWp gaat worden, breekt alweer de pleuris uit bij de Duitse regering. En dan nog zullen de huishoudens het kunnen bolwerken. Zeker als ze zelf al flink zijn gaan besparen, dat wordt de EEG Umlage druk vanzelf lager. Elektrazuipers zullen de “prijs” moeten gaan betalen. Goed zo, dat is eindelijk het principe “de vervuiler betaalt” ten voeten uit.

  Een beter systeem is nog nooit uitgevonden om EN hernieuwbare elektriciteit aggressief en structureel te bevorderen EN de ambtenaren buiten de deur te houden EN de lasten voor de samenleving “beheersbaar” (niet goedkoop, maar dat is energie nooit) te houden EN om de prikkel tot besparing overeind te houden – zelfs te bevorderen.

  Daar kan EZ nooit tegenop, vandaar dat ze leugens over het Duitse EEG blijven verspreiden. Ze kunnen gewoon niet tegen hun verlies, simple as that.

 3. Ik hoop dat polderjongen gelijk krijgt met de vervuiler betaald. Alleen de vervuiler is een machtsblok met goede lobby en vele miljarden. Ik ben bang dat de gewone man met of zonder panelen de prijs gaat betalen.

 4. Jan: in Duitsland betaalt niet alleen de “vervuiler”. Maar ook de zonnestroom opwekker. Want al zijn afname via zijn standaard afname meter wordt ook de volledige EEG Umlage over betaald. Dus als ’t ie 3.500 kWh afneemt, en 10.000 kWh opwekt, betaalt ‘ie gewoon over die 3.500 kWh van zijn netmeter het volle pond mee. Al zal hij over de aparte Einspeise Meter natuurlijk een riante vergoeding voor de volledige netinvoeding van 10.000 kWh krijgen. Van de netbeheerder (die de kosten doorsluist naar de hoogspanningsnetbeheerders, die inmiddels eerst de zooi moeten aanbieden op de beurs, en het verschil moet dan uiteindelijk door iedereen geschokt worden).

  M.a.w.: ook “groen” betaalt mee aan het Duitse systeem. Dat wil in Nederland van ultrarechts tot “een beetje links” (groener hebben we niet) gewoon niet tussen de oren komen.

 5. Polderjongen:het is niet anders, ook hier niet. Macht en geld en “enigszins” kortzichtig. Mijn afname-meter staat op 475kw, mijn teruglevermeter staat ook op 475kw. Er komt nu meer binnen dan ik (ga) verbruik(en). Vlgs mij mag ik niet meer salderen dan ik verbruik bij Nuon,klopt dat?(heb van Nuon nog geen antwoord). Greenchoice lees ik net, doet niet zo moeilijk(tijd om over te stappen?).

 6. Salderen is het gegeven dat aan het net terugeleverde zonnestroom mag worden verrekend met uit het net geimporteerde stroom.
  Sinds 1 juli 2004 is het aan huishoudens die zonnepanelen op het dak hebben of die op een andere manier duurzame energie terugleveren aan het net wettelijk toegestaan maximaal 3000 kWh te salderen. 3000 kWh is ongeveer evenveel als 3750 Wattpiek aan zonnepanelen jaarlijks produceert. De wijziging van de Elektriciteitswet 1998 staat bekend als ‘het amendement Samsom’. Het gaat om de artikelen 95a en 95c:

  Artikel 31c

  1.De in artikel 31, eerste lid, onderdeel b, bedoelde regels staan toe dat er op verzoek van een afnemer als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, een meter ter beschikking wordt gesteld, waarmee zowel de aan het net onttrokken elektriciteit als de ingevoede elektriciteit kan worden gemeten, indien het een afnemer betreft die duurzame elektriciteit opwekt.
  2.Voor afnemers als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, die per jaar minder dan 3000 kWh duurzame elektriciteit produceren berekent de netbeheerder de stand van de in het eerste lid bedoelde meter, ten behoeve van de jaarlijkse rekening van de leverancier, door de verbruikte elektriciteit te verminderen met de opgewekte elektriciteit.

 7. Voor meer info op de site van polder pv
  http://www.polderpv.nl/teruglevering.htm#salderen

 8. Cornelis:bedankt voor reactie. Heb nu hoofdpijn. Houd me vast aan 31-c v/d E-wet, er mag negatief gesaldeerd worden indien netvoeding niet boven 3000 kw pjr. Nu nog even afwachten hoe NUON reageerd.

 9. Lees ook dit artikel op http://www.zonnestroomproducenten.nl/docs_pdfs/Power%20to%20the%20People%202009-4.pdf
  lees vooral pagina 9 over salderen er zitten nog wat haken en ogen aan.
  Praat anders met Peter van polderpv die weet het allemaal.

 10. Cornelis, bedankt. Vlgs mij voldoe ik aan de eisen en heb de goede meter. Die 9cent, zitten me wel dwars als neggie. Heb nog ergens een 2kw elektrisch kacheltje, even berekenen, maar ik denk dat het ding maar aan moet.

 11. Kijk eens op de site van Floris die heeft ook aan zonnestroom affakkelen gedaan. Wel triest dat het blijkbaar nodig is.
  http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/
  Zijn email adres is ergens te vinden onder nieuws&Blog

  http://www.google.nl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=3&ved=0CBUQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.zonnepanelen.wouterlood.com%2Fsolar_pages_nl%2Flaatste_nieuws_2009.htm&rct=j&q=affakkelen+van+zonnestroom&ei=YSa6S_iQG5GoOMTf1KEL&usg=AFQjCNFkFqr3mE2PzErDE31vG2L_iKhELg

 12. @Jan
  Oud berichtje over Nuon en salderen. Ik weet niet of dit over het energiebedrijf of netwerk bedrijf gaat…
  http://www.polderpv.nl/teruglevering_NUON.htm

  In geval van twijfel: gewoon navragen

 13. Nuon zegt;u mag negatief salderen. De terugleverprijs was nog onbekend(maar zal niet al te hoog zijn?).Het elektrisch kacheltje voor het voor- en na-jaar(koude avonden in de huiskamer), dat was even nieuw voor ze. Maar groene stroom is groene stroom. Rendement is nog altijd beter dan het uit te laten betalen.

 14. Zou best kunnen. Ik weet niet wat je anders moet betalen als je met gas verwarmt, het zal elkaar niet veel ontlopen?

 15. Cornelis; klopt.Op de 400kw/100m3 ongeveer 22euro, en een klagende vrouw: waar ik in vredesnaam mee bezig ben.Nou benzine in je Cuore aan ’t stoppen,kan je weer naar de rommelmarkt.

 16. Status Duitsland 2009: niet 3.000 MWp zoals BMU lange tijd “dacht”, maar volgens voorlopige (nog niet geaccordeerde) statistieken van het Bundesnetzagentur alweer 3.806 MWp d’r bij in een jaar tijd. Details op mijn site, er komt nog meer:

  http://www.polderpv.nl/nieuws_PV57.htm#10apr2010_BRD_2009_3806MWp

  http://www.polderpv.nl/PV_weltmeister_2009_prequel.htm#BNA_grafieken

  Verwachting is dat dit jaar mogelijk zelfs het dubbele geplaatst zou kunnen gaan worden…

  … als de trafostations in Bayern het gaan houden …

  (het kan ook nog “erger” gaan worden, is nauwelijks te voorspellen)

 17. Здравствуйте. Я написала коммент на вашу статью про кино но мне никто не ответил. Тут нужно зарегистрироватся что ли как я поняла ? 🙂

Leave a Reply