HR++ isolatieglas

by berend

Wat te doen als de houten kozijnen in je woning slecht worden?

Onze tussenwoning uit 1973 heeft nog  de originele houten kozijnen met (meest) dubbelglas. Toen we er 5 jaar geleden kwamen wonen leek het houtwerk nog in best redelijke staat, maar dat blijkt nu toch tegen te vallen. Op steeds meer plekken onstaat houtrot en wel zodanig er een expert bij moet komen om dat weer strak te krijgen. Ik kan zelf wel het één en ander, maar aan stukken kozijn vervangen waag ik mij niet.
Er waren (voor ons) twee opties:

 1. Kozijnen laten zitten en een timmerman inhuren die de slechte stukken aanpakt.
  Voordeel: 
  – tegen relatief geringe kosten kunnen de slechte stukken weer in goede conditie gebracht worden.
  Nadelen:
  – Over een paar jaar zijn waarschijnlijk andere slechte stukken aan de beurt. 
  – Het reguliere onderhoud: houten kozijnen hebben om de paar jaar een laag beschermende lak of beits nodig.
  – En dan nog het glas; dat is standaard ‘projectbouw dubbel glas’, waar tegenwoordig alternatieven voor zijn met een veel hogere isolatiewaarde. (standaard dubbel glas heeft een isolatiewaarde (U-waarde) van 3 ; HR++ heeft een U-waarde van 1,1)
 2. Alle kozijnen eruit en vervangen door kunststof kozijnen met HR++ isolatieglas.
  Voordelen:
  – Kunstsof kozijnen gaan 30-40 jaar mee, met minimaal onderhoud.
  – Het HR++ glas geeft een betere isolatie van de woning, hierdoor neemt het energieverbruik af.
  Nadelen:
  – Kosten! Ook al geldt er een rijkssubsidie op plaatsing van HR++ glas (€35,-/m²), het blijft een grote investering. Het gaat bij ons om voor- en achtergevel op de begane grond (5 meter breed) en kozijnen op de 1e verdieping (voor en achter, ook 5 meter breed)
  – Uitstraling/ karakter. Kunststof heeft een andere look dan hout, al zijn er tegenwoordig erg fraaie verdiepte profielen met houtnerf folie die nauwelijks van echt hout zijn te onderscheiden.

Uiteindelijk hebben we gekozen voor kunststof kozijnen i.c.m. HR++ glas.
Energiebesparing was geen heel belangrijke factor in de besluitvorming: door bewust stoken (met een moderne HR-combiketel) is ons gasverbruik voor verwarming al ruim minder dan 1000 m³/jaar. HR++ glas kan dat verbruik waarschijnlijk met hooguit een paar honderd kuub verlagen, maar daar blijft het dan wel bij. 
Dat de balans naar kunststof is doorgeslagen, heeft meer te maken met het onderhoudsvriendelijke karakter van kunststof.
Waarschijnlijk zal de renovatie in mei gebeuren.

5 Reacties op “HR++ isolatieglas”

 1. De schilder zal het niet leuk vinden. Voor jou betekent dat niet alleen energiebesparing maar ook stukken minder onderhoudskosten. Ik beschouw kunststof in dit opzicht als een prima en zeer duurzame vervanger van hout. Waarom zou je een boom omkappen om er kozijnen van te maken om die vervolgens om de drie jaar te schilderen.

 2. Welk medium (edelgas) heb je tussen de ruiten zitten? Collega is voor xenon/krypton gegaan ipv standaard argon. Resultaat: de isolatiewaarde is dan rond de 1,0 ipv 1,2-1,4…. meerprijs? ik meen dat hij het had over 35 eur p m2… misschien toch nog navragen bij de leverancier?

 3. @Floris: Zo zie ik het ook; kunststof kozijnen is één van de betere toepassingen van olie. De meerkamer-profielen hebben betere isolatie-eigenschappen dan hout en de profielen gaan makkelijk 30 jaar mee.

  @Niels: de ruiten die wij krijgen hebben inderdaad een spouw gevuld met argon. Opgegeven Ugl (U-waarde glas) is 1,2. Ufr (frame=kozijn+glas) is 1,1.
  Upgraden naar xenon/krypton laten we maar zitten, we vonden het eigenlijk al duur genoeg. 😉

 4. Kunststof moet onderhouden worden. Wij gebruiken silliconen spray. Er is ook een speciale wax zover ik weet.

 5. […] zonnige kilowatts werden goed besteed, want vandaag is de kozijn-renovatie begonnen. De (in matige staat verkerende) houten kozijnen worden de komende dagen vervangen door […]

Leave a Reply