Maart 2010: record!

by berend

Maart was zacht, vrij droog en met landelijk gemiddeld ruim 150 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 115 uren, behoorlijk zonnig.
De zonnepanelen hebben 81,4 kWh (71,9 kWh/kWp) aan elektriciteit geproduceerd; de hoogste genormeerdere maart-opbrengst sinds wij ‘aan de zonnepanelen zijn’ (maart 2007).

Ons maandverbruik is sinds de geboorte van onze zoon (aug ’09) richting de 200 kWh/maand gegaan. Dat is zo’n 25% méér dan daarvoor. Daar zal nog wel iets vanaf kunnen, want de waterkoker maakt nu nog behoorlijk wat uren (flesjes). Binnenkort kan die gelukkig weer opgeborgen worden, want dan gaat de zonneboiler weer voor het merendeel van het warme tapwater zorgen!

Zie de pagina Opbrengst en Verbruik voor de details.

2 Reacties op “Maart 2010: record!”

 1. Volg met veel aandacht uw website over zonnepanelen.
  Heb zelf sinds vorig jaar september, 8 panelen van 150 Wp geinstalleerd(met SDE-subsidie van 2008), dus vergelijkbaar met uw systeem. Alhoewel ik in het westen woon, komen de opbrengsten redelijk overeen. Heb onlangs nog 3 panelen besteld van 210 Wp, met een gemeenteljke subsidie van 2 euro/Wp. Ik wist trouwens niet, dat de SDE subsidie was gelimiteerd tot 850 kWh/1 kWp. Had gedacht om de nieuwe panelen ook op de zelfde groep te zetten om het totaal voor subsidie wat op te schroeven, maar dat gaat dus niet lukken.
  Wat me verder opvalt, is dat uw jaarverbruik voor electra vrij laag ligt, in vergelijking met de mijne(4500 kWh/jaar). Misschien kunt u mij laten weten, hoe u dit voor elkaar krijgt. Verder mooie grafieken, mooie overzichten en veel bruikbare informatie. Ik zou zeggen, ga zo door en veel succes verder.

  gr, Nico

 2. Jaap van Dalen on april 2nd, 2010 at 10:30 pm

  Nico, ik zat ook met een hoog verbruik. Wist je dat een simpele adaptor die misschien ‘maar’ 10W gebruikt, op jaarbasis dus dus 86 kWh verbruikt? En stel je hebt 5 adaptors (meestal hebben we er meer), je dan al op een dikke 400 kWh zit?? Dat is dus al bijna 10% van je verbruik. Ik ben daar eens goed achteraan gegaan en ik bleek dus wel een stuk of 10 adaptors te hebben. Die ik dus uitschakel al ze niet nodig zijn (bijv. een elektrisch omhoog te stellen hoofdsteun van het bed…. permanent stond die adaptor aan!! a 15W per uur…). En zo vindt je veel sluipverbruik. Maar ook de inschakelduur van apparaten (waterkoker met altijd teveel water), wasdroger niet uitzetten na gebruik (20-30W) etc. scheelt veel. Een wat oudere vriezer die lekker invriest(paar honderd kWh per jaar). En dan natuurlijk het gebruik: koelkast open laten staan, ineffectief gebruik wasmachine (ik heb er een thermostaatkraan voorgezet en dus vullen met 25-30 graden, scheelt mij 360 kWh per jaar. Gasverbruik ietsje hoger maar niet veel). Etc. etc. Groetjes en succes.
  Jaap van Dalen

Leave a Reply