Solar Impulse maakt eerste serieuze testvlucht

by berend

Zou het lukken of niet? Dat vroegen vele mensen zich af op vliegveld Payerne in Zwitserland. Daar startte een vliegtuig, dat alleen met energie uit zonlicht vliegt, zijn eerste grote testvlucht.

De test verliep prima: zonder problemen vloog het 1600 kg zware vliegtuig bijna anderhalf uur door de lucht. Dat verheugde vooral de avonturier Bertrand Piccard. Want de Zwitser wil met het vliegtuig iets bereiken, wat nog niemand is gelukt: hij wil binnen 2 jaar de wereld rond vliegen. Het bijzondere daarvan is, dat hij zowel overdags als ’s nachts onderweg wil zijn. Dus ook wanneer de zon niet schijnt..

Het vliegtuig heeft de naam “Solar Impulse” gekregen. Het heeft met een spanwijdte van 63 meter bizar lange vleugels. Deze zijn nodig om ruimte te bieden aan de 12.000 zonnecellen. Met de energie uit de cellen worden vier 7,5 kW elektromotoren aangedreven. Ook wordt een deel van de energie opgeslagen in accu’s, zodat het ’s nachts kan doorvliegen. Of dat gaat werken zoals uitgedacht moet nog blijken; komende zomer zal het vliegtuig voor het eerste een nachtelijke vlucht maken.

Een video van de eerste testvlucht:

Leave a Reply