Eén jaar zonneboiler

by berend

Het is ongeveer een jaar geleden dat zonneboiler geïnstalleerd is. Tijd voor een terugblik en de ervaringen tot nu toe!

Eerst iets over onze verwachtingen vooraf.
Ons dak heeft een vrij geringe hellingshoek: 20 graden. Zonne-energie toepassen op een dak met een lage dakhelling resulteert in een vrij sterk aan/uit-effect: prima opbrengst in de zomer, maar (vrijwel) geen opbrengst in de winter. Door kortere dagen en lagere zonnekracht in de winter is de opbrengst dan sowieso al stukken lager dan in de zomer, de relatief vlak liggende panelen (i.c.m. de lage zonnestand) doet de opbrengst nog meer inzakken. Dat is bij de pv-panelen zo, en dat zou ook voor de collector van de zonneboiler gelden.

Mede daarom hebben wij afgezien van de mogelijkheid van cv-ondersteuning door de zonneboiler, ondanks de aanwezigheid van vloerverwarming op de begane grond. Bovendien is de boilerinhoud (150 liter, voor een grotere was geen plaats) eigenlijk veel te krap om cv-ondersteuning serieus te overwegen.
Daarbij ben ik sowieso nogal sceptisch over het toepassen van een zonneboiler voor (LTV-)ruimteverwarming: je wil een apparaat gebruiken dat in de wintermaanden de minste warmte genereert, terwijl de warmtevraag dan het hoogst is… (maar mocht ik er helemaal naast zitten: ik laat mij graag van het tegendeel overtuigen)

Onze zonneboiler is dus alleen geschikt voor verwarmen van tapwater en dan vooral in de “zonne-maanden” april tot en met september. En in die maanden doet hij dat opperbest!

In de zomermaanden van vorig jaar heeft de cv-ketel in totaal zo’n drie maanden uit gestaan (lees: stekker eruit). Vaak was de boilerinhoud ’s avonds boven de 60°C opgelopen. Na een paar douchbeurten was de temperatuur wel flink gedaald, maar aan het einde van de volgende dag was het vaak al weer warm genoeg. Alleen indien de zon zich meerdere dagen achtereen niet liet zien moest de stekker er weer in, om het water boven de veilige 60°C (legionella) te stoken.
Doordat onze zonneboiler is afgestemd op goede prestaties in de zomer (15 heatpipes op 150 liter), is de collector maar een beperkt aantal keren in ‘stagnatie’ gegaan. Hierbij stopt de pomp met het aanvoeren van warmte naar de boiler, zodra deze een temperatuur van 85°C heeft bereikt.
Echter, de heatpipecollector kan niet “uit” gezet worden: die blijft ondanks de hete boiler vrolijk doorgaan met warmte aanbieden, wat tot gevolg heeft dat de collectorvloeistof (water met antivries) plaatselijk gaat koken. Op zich is stagnatie geen probleem: de installatie is hierop berekend. Het schijnt dat stagnatie de levensduur van de antivries wel enigszins verkort.

De exacte hoeveelheid aardgasbesparing weet ik niet, maar op basis van verbruik uit het verleden schat ik dat onze zonneboiler ongeveer 80 tot 100 m3 gas per jaar bespaart.
Met een warmtemeter kan het rendement van een zonneboiler beter in kaart worden gebracht. Maar waar plaats je zo’n meter: aan de opbrengstkant (in collectorcircuit) of aan de vraagkant (in tapwatercircuit)? Daar komt bij dat zo’n meter geloof ik best prijzig is. Als iemand een leuke (en goedkope) oplossing heeft, dan hoor ik dat graag!

24 Reacties op “Eén jaar zonneboiler”

 1. Over je opmerking over zonneboiler-ondersteunde verwarming in de winter; in de zomer is de situatie omgekeerd. De zonneboiler levert dan maximaal heet water terwijl de warmtevraag het laagst is. Ondanks deze anticylische eigenschap ben ik dik tevreden met mijn eigen zonneboilertje (90 l voorraadvat, voor 2 personen) Ik spaar 150 kuub gas per jaar uit. Helaas is de warmteproductiemeter na 5 jaar stuk gegaan en ‘beyond repair’.

 2. Ik las dat je een subsidie van ca. 580 EUR ontving voor deze zonneboiler. Wat is uiteindelijk de investering geweest, als ik zo vrij mag zijn dat te vragen?

 3. @Floris: de warmtevraag voor ruimteverwaring is (in NL) in de zomer inderdaad vrijwel nul. Maar het warmwater gebruik is wèl het hele jaar ongeveer gelijk.
  Ik kan mij zelfs voorstellen dat dat in de zomer wat hoger is dan ’s winters, want: mensen zijn ’s zomers meer buiten > zijn dan actiever > vooruit, nog een hittegolfje erbij > mensen gaan zweten > nemen dus vaker een verfrissende douche.
  Altans, zo gaat het bij ons wel. Met een zonneboiler heb je ’s zomers al gauw zoiets van: “ach, het boilerwater is toch 60+°C, laat ik nog een keer onder de douche springen!”.

  @Niels: de zonneboiler kostte ons (excl. subsidie, incl. installatie), ongeveer EUR 2800.

 4. Stel dat ik 20% met thermische panelen mijn cv zou willen bijstoken. In januari zou ik dan 12,1 Kwh per dag moeten opwekken. 75 watt/m2 x 7 uur daglicht = 525 watt/m2 per dag. Dan kom ik gauw op 23 m2 aan thermische panelen. Wil ik 50% bufferen dan heb ik minimaal een 300 liter buffervat nodig, totale onzin dus. Gewoon meer pv plaatsen. Met een split airco met warmtepomp functie in de winter lekker bij verwarmen. Goedkoper kan gewoon niet. Kosten van split airco met warmtepomp is minder dan 1800 euro. Heb je in de zomer nu een paar bloedhete dagen dan kun je ook nog koelen. Je hebt er dus in de winter en in de zomer wat aan. De energiekosten van de wp airco zijn dan +/- 3,45 Kwh per dag voor de koudste dagen van het jaar.

 5. Bij gelijkblijvende gasprijzen heb je een terugverdientijd van 37 jaar klopt dat? Heb je er zelf nog berekeningen op losgelaten?

 6. @ Cornelis: heb vooraf wel een terugverdientijd berekend en kwam op enkele tientallen jaren.
  Maar misschien schat ik de besparing wat conservatief in, gezien de besparing die Floris behaald.
  Maar een tvt van minder dan 10 jaar, die je bij sommige bronnen tegenkomt, lijkt mij onwaarschijnlijk, zelf als de gasprijs sterk stijgt. Dat ga ik niet halen.

  De toekomst voorspellen is nauwelijks te doen, maar dat de Nederlandse gasbel over 37 jaar op is, is vrij zeker. (maar wellicht dat mijn zonneboiler tegen die tijd ook wel versleten is..)
  Samengevat: een zonneboiler bespaart gas; alléén geld verdienen moet niet de drijfveer zijn om een zonneboiler aan te schaffen.

 7. @Berend: heb je helemaal gelijk ik. Ik zei tegen mijn vrouw dat ik een rotopmerking op internet had gezet:-) Misschien speel je quitte, maar rijk ervan moet je niet willen worden.
  Overigens, volgens mijn eigen berekening zijn zonnepanelen en boiler qua besparing gelijkwaardig als je kijkt naar de besparing afgezet tegen elke geinvesteerde euro. Misschien dat de zonnepanelen iets langer mee gaan maar het scheelt nog niet veel.
  Denk je dat zonneboilers nog goedkoper kunnen worden door opschaling e.d of is de bodem nu bereikt?

 8. vanavond word het 1 graden het is nu al 5 graden,
  toch is de verwarming hier lekker warm,
  maar de gasmeter staat al 2 weken stil.
  de cv is 46,6 graden en 38,2 retour.

  zelf weten…terugverdientijd was ongeveer 2,5 jaar trouwens, gas verbruik is 86% gedaald.

  een zon-cv eigenaar

 9. Enkel de terugverdientijd mag inderdaad niet de grootste drijfveer zijn; Je ziet dikwijls zonneboilers op huis liggen, waar ze beter eerst hadden kunnen isoleren ipv. enkel zo snel mogelijk de vele subsidies te willen binnenhalen.

 10. alweer lekker warm met de meter op 0
  go figure….
  wat deed uw gasketel vandaag, en wanneer is die terugverdient ?

 11. Mijn HR niet snel, haha. Ben extra kwijt aan huren cv. Daar staat tegenover dat de huur en het verbruik van de (elektrische!) boiler weggevallen is. Netto misschien ietsjes in de plus.

 12. Eerst een zonneboiler, pas dan zonnepanelen? Zonnepanelen gaan wel iets langer mee dan een collector.

 13. `t maakt niet uit wat je kiest, als het maar niet hetzelfde is als 10 jaar geleden :

  http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0554-Energieprijzen-en-wereldolieprijs.html?i=6-40

  klik ook even op die lieve kolen.

 14. Ik heb nu een gasverbruik van 1100 m3, hoeveel zou ik ongeveer besparen met de juiste zonneboiler?

 15. Beste Cornelis, op 1100 m3 kun met een kleine boiler alleen besparen op het deel wat je gebruikt voor de bereiding van warm water. Globaal gezegd kun je vanaf 6 m2 aan collector oppervlak ook gaan besparen op het gas wat je nodig hebt voor het stoken. Zeker wanneer je zelf een beetje handig bent is dit een goede overweging. Installeren van een groter systeem is echt niet veel meer werk als dat van een klein systeem en de aanschaf wordt deels vergoed door de subsidie.

 16. Leon, bedoel je, dat met een kleine boiler, 80/100 liter, met 6m2 heatpipes of collectoren het water in de winter in de boiler boven de 60C komt, met een paar uurtjes zon?. Weet je toevallig ook hoe lang het duurt voordat een boiler van 80lit of van 100lit afkoeld van bv 70C naar 50C.

 17. Me vader Hebt op een plate dak 24 collectoren aan een tank van 170 liter , momenteel 2 maanden aanwezig en de temp is nog niet onderde 40 graden en boven de 75 graden gekomen , voor deze dagelijkse temp. is dat toch best .

 18. ik heb 150 m2 vloerverwarming oppervlak hoeveel m2 collector en hoeveel ltr boiler zou volstaan om gasverwarming te vervangen?

 19. Wij hebben een half jaar een zonneboiler. Wat ons opvalt is dat – op zonnige dagen – de watertermperatuur aan het einde van zo’n dag weliswaar 60+ is, maar dat de volgende ochtend de temperatuur sterk gedaald is: tot een graad of 40. Dus moet de cv altijd bijverwarmen als we ’s ochtends gaan douchen. Het rendement vind ik dan ook (te) laag. Heeft een van u ook deze ervaring met afkoelen?

 20. 20 graden temperatuurverschil in 1 nacht is veel. het kan dat de boiler niet optimaal geisoleerd is. anders zou de boiler ’s ochtends nog 60 graden moeten zijn .( misschien lekkende warmwaterkraan of leiding ?? wat is de inhoud van de boiler ??

 21. @Jos:
  20 graden temperatuurdaling is inderdaad erg veel. Hier is de daling gedurende een nacht hooguit 4 á 5 graden (150 liter).
  Jouw boilervat is óf zeer matig geïsoleerd, óf er wordt ’s nachts toch ergens warm water gebruikt.

 22. @tijn en @berend
  Wij hebben een SR881 solar station boiler van 100 liter. Het zal dan inderdaad aan een slechte isolatie moeten liggen, want ’s nachts wordt er geen warm water gebruikt. Helaas zal daar niets aan te veranderen zijn. Of iemand van jullie zou nog tips moeten hebben?
  Ik troost me maar met de gedachte dat een beetje besparing nog altijd beter is dan helemaal geen besparing. Maar als wij opnieuw zouden moeten kiezen, dan kwam er bij ons geen zonneboiler meer.

 23. Heb je wel een terugslagklep in het glycol systeem bij de pomp? Dit voorkomt natuurlijke circulatie s nachts
  Anders koelt de boiler af over de de heatpipes
  4 graden daling per nacht is o k
  Hier zeer tevreden, 200 liter en 30 heatpipes

  http://www.zonneboiler-huis.nl/zonneboiler-aansluitingen.html

 24. Als een zonneboiler goed is geïnstalleerd heb je op je tapwatervoorbereiding een gemiddeld rendement van 50 tot 60 procent.
  Wel met heat pipies.
  voor advies kun u me altijd bellen of mailen. Vr gr Hans.
  awwl.nl

Leave a Reply