EU neemt CdTe dunnefilm panelen op de korrel

by berend

Eén tiende van alle zonnepanelen die vandaag de dag verkocht worden, heeft zonnecellen op basis van “dunnefilm” technologie. Bij dunnefilm-zonnepanelen bestaan de zonnecellen niet uit traditioneel kristallijn silicium, maar wordt een hele dunne laag (2 micrometer, oftewel 0,002 millimeter) Cadmium-Telluride (CdTe) als halfgeleider gebruikt. Het grote voordeel is dat die dunnefilmzonnecellen erg goedkoop te fabriceren zijn. De marktleider, het Amerikaanse First Solar, verwacht een toenemende omzet.

Maar binnen het EU-parlement heerst momenteel onenigheid of zonnepanelen onder dezelfde regels voor milieugevaarlijke stoffen moeten vallen andere electronsiche apparatuur zoals  o.a. mobiele telefoons, broodroosters en computers. Ook de solarbranche zelf is verdeeld.

Waren ze in 2009 nog vol vertrouwen, momenteel worden door beleidsmakers nog dit jaar in te voeren geringere feed-in vergoedingen voor zonnestroom voorbereid, maar ook dreigen nu milieu-eisen van de kant van de EU.

Specifiek gaat het dus om cadmium. Dat materiaal heeft een slechte reputatie; het veroorzaakt kanker bij mens en dier. De Cadmium-Telluride legering (CdTe) wordt door een aantal fabrikanten gebruikt in dunnefilm zonnepanelen, op grote schaal vooral door First Solar. “Bij brand, breuk of onjuiste recycling kunnen cadmium componenten in het milieu terechtkomen”, waarschuwt Jan Kallmorgen, CEO van de adviesbureau Kallmorgen & Bohnen en lid van de “Non Toxic Solar Alliance”, een vooral door onderzoekers gedragen initiatief.

Aan de andere kant ziet Brandon Mitchener, persvoorlichter van First Solar, geen gevaar. “Cadmium Telluride kan onder normale sitiuaties en zelfs onder uitzonderlijke situaties niet ontsnappen.” Cadmium Telluride is tussen glasplaten gedrukt en test hebben uitgewezen dat bij brand de CdTe-laag door het smeltende glas wordt ingekapseld. Maar, in alle beschikbare tests zijn de zonnepanelen in zuiver horizontale positie aan hoge temperaturen blootgesteld. In de praktijk zijn de panelen doorgaans schuin gemonteerd, zodat glasplaten door breuk of door het smelten van kitlagen kunnen verschuiven en giftige stoffen kunnen ontsnappen.

Deze strijd heeft nu de politiek bereikt. In de EU wordt de”Richtlijn voor beperking gevaarlijke stoffen in elektrische- en elektronische apparatuur” herzien. Deze wet – RoHS genoemd (Restriction of the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment) – verbied tegenwoordig onder andere het het gebruik van lood, cadmium en kwik in broodroosters, koelkasten, mobieltjes, dvd-spelers, etc. “De richtlijn zou in de toekomst voor alle elektronische apparaten en daarmee ook voor zonnepanelen moeten gelden”, adviseert Jill Evans. Echter, de groene EU-afgevaardigde uit Wales wil CdTe-halfgeleiders niet meteen verbieden.

Evans weegt af: omdat er in de huidige markt geen technologie is die tijdens fabricage, gebruik en recycling net zo weinig CO2 uitstoot veroorzaakt, zou er voor CdTe-houdende dunnefilmmodules een tijdelijke, maar duurzame uitzondering moeten komen. Deze uitzondering heeft voor First Solar wel een consequentie: ze zou in 2018 opnieuw overwogen worden. Dat betekent: is er dan een firma die een cadmiumvrij alternatief op de markt heeft die geen gevaarlijke stoffen bevat en die ook nog met gelijkwaardige stroomproductie minder energie bij de fabricage nodig heeft, dan worden CdTe-halfgeleiders in zonnecellen EU-breed verboden.

Jan Kallmorgen vind die overgangsperiode te lang. Hij ziet nu al betere alternatieven en verwijst naar moderne CIGS-halfgeleiders, die uit de metalen koper, indium, gallium en selenium bestaan (CIGS: Copper Indium Gallium (di)Selenide).

First Solar verdedigt zich. Zonnepanelen onder dezelfde gevaarlijkestoffen-regeling plaatsen als mobieltjes en computers, terwijl kolencentrales ongehinderd schadelijk stoffen mogen uitbraken, is een vorm van discrimininatie, zegt Mitchener. Duitse kolencentrales stoten volgens opgave van het ministerie van milieu jaarlijks zo’n 1,3 ton cadmium uit. Ook vraagt Mitchener zich af waarom zonnestroominstallaties onder de regels van een consumenten-richtlijn zouden moeten vallen. “Zonnepanelen worden door vaklieden geinstalleerd, onderhouden, weer ingezameld en gerecycled.” Het is een gesloten kringloop. Panelen belanden niet op de vuilstortplaats.

Het zou absurd zijn om CdTe-zonnepanelen uit te sluiten van een milieurichtlijn, beantwoordt Milan Nitzschke, persvoorlichter van Solarworld AG. De zonnecelmaker uit Bonn verwerkt tot op heden uitsluitend kristallijn silicium als halfgeleider.

Toch gaat het om meer als cadmium alleen: indien zonnestroominstallaties uiteindelijk onder de RoHS-richtlijn vallen, mogen ze namelijk ook geen lood meer bevatten. Momenteel verwerken zonnepaneelfabrikanten lood in linten om de zonnecellen aan elkaar te solderen. Naar een vervangend materiaal wordt gezocht. Solarworld is reeds begonnen met het besparen op lood. De firma aanvaardt daarbij enkele nadelen: loodvrije oplossingen zijn duurder en vereisen hogere temperaturen in de fabricage van de zonnecellen.

Het EU-parlement heeft nog niet besloten of, en zo ja, in welke vorm zonnestroominstallaties onder de RoHS-richtlijn gaan vallen. Begin mei zou een voorlopigde beslissing vallen, wanneer er een ledenstemming in de milieucommissie is. In juni zou het voorstel dan in het parlement besproken kunnen worden.

Nog een fotootje van CdTe zonnepanelen: foto genomen in 2009 in Ampfing, Beieren. De First Solar dunnefilm-zonnepanelen maken uit van een 1,32 megawatt grote zonnestroomcentrale.

.

Bron: www.vdinachrichten.com

5 Reacties op “EU neemt CdTe dunnefilm panelen op de korrel”

  1. Haatzaaierij van SolarWorld die de spotgoedkope en extreem succesvolle First Solar module productie de nek wil omdraaien.

    Zeer ongezonde houding in een markt die nog steeds volledig van incentives afhankelijk is. Of het nu een First Solar module plant betreft of een deels in het “onbekende China” gemaakte SolarWorld plant.

    In Duitsland wordt er bij velen heel wat genuanceerder over de vermeende risico’s gedacht, Wim Sinke is ook fel gebeten op deze valse discussie (voordracht bij The Solar Future II), en stelt dat veel belangrijker de proces energie is tijdens de volledige productiecyclus van zonnepanelen. En dan heeft silicium forse nadelen, en wint First Solar met glans.

    Voor de goede orde: ik heb zelf Shell Solar multikristallijne modules die ongetwijfeld een veel slechtere energiebalans (al tien jaar oud, dikke cellen) hebben dan de ultradunne First Solar varianten op basis van de stabiele verbinding CdTe.

  2. Anne van der Bom on mei 26th, 2010 at 8:55 am

    Spaarlampen met kwik zijn toch ook nog steeds toegestaan?

    Wetenschappers in de UK hebben eens uitgerekend dat er door een kwikvrije gloeilamp 5x zoveel kwik in het milieu komt als door een spaarlamp. Hoe kan dat? Kolencentrales stoten kwik uit, en door het hogere verbruik van de gloeilamp worden er meer kolen verbrand.

    Daarbij komt dat de kwik uit steenkool zo de schoorsteen uitwaait en 100% gegarandeerd in het milieu komt. Spaarlampen worden ingeleverd bij het chemische afval, wat betekent dat die kwik een grote kans maakt om op verantwoorde wijze verwerkt te worden.

    Ik weet even niet wat slechter is voor het milieu en de gezondheid: kwik of cadmium, maar hetzelfde principe geldt hier ook. De vermeden uitstoot aan cadmium door reductie van kolenstroom is waarschijnlijk groter dan de hoeveelheid cadmium in het paneel. Daarbij lopen die panelen een grote kans op verantwoorde wijze afgevoerd en verwerkt te worden, wat betekent dat de cadmium netjes buiten het milieu blijft. Om wetgeving te gaan maken om in het uitzonderlijke geval dat er hier of daar een paar keer zo’n paneeltje verbrandt, vind ik wat ver gezocht.

    Trouwens, je kunt anno 2010 nog steeds accuboormachines kopen met nikkelcadmium batterij: http://www.powertoolshop.nl/product/67761/makita-accuboormachine-6271dwae-12-v-2-0-ah-nicd.html. Wtf?

    Meten met een elastiek, dat is wat ik het noem.

  3. Is bureaucratisch Europa er inmiddels uit of dat o zo gevaarlijke cadmium van First Solar nu wel of niet mag? Het zou fijn zijn om deze panelen in Spanje te kunnen mogen importeren.

    Ik woon in Spanje, maar hier wordt zoveel gerommeld met kwaliteit, dat ik toch maar weer in Nederland en Duitsland ben gaan zoeken. En deze site tegenkwam.

    Prettig informatieve website, ook voor een PV-newbie als ik. Bedankt!

  4. Hallo, leuke website. Fijn deze site gevonden te
    hebben. Doe zo verder zou ik zeggen. Krijg je veel bezoekers naar jou blog ?

    Wij hebben zelf ook een leuke website met een webshop eraan gekoppeld.

    We leveren personaliseerbare promotietools & decoratieve elementen aan de kapper, nagelstudio’s en andere beauty zaken.

  5. Waarom panelen met Cadmium toepassen als er voldoende alternatieven zijn.
    Asbest van het dak cadmium erop!!!!

Leave a Reply