Forse fraude met zonnestroom in Spanje

by berend

De Spaanse regering is een onderzoek begonnen naar grootschalige fraude onder de producenten van zonnestroom.
Want gebleken is dat spaanse zonnepanelen in staat zijn om ook ’s nachts stroom te produceren.

Tussen november 2009 en januari 2010 is er ongeveer 4500 megawattuur aan elektriciteit door “zonnige” bronnen in het Spaanse net ingevoed tussen middernacht en 7:00 ‘s-morgens.
Op geheime plaatsen zijn generatoren ontdekt die op (goedkope) landbouwdiesel stroom opwekten en daarmee de telwerken van de productiemeters nog wat sneller lieten draaien.
Om geen argwaan te wekken lieten de de meeste fraudeurs de generatoren alleen overdag draaien. Maar sommigen namen het risico en lieten de generatoren dag en nacht draaien.
Alleen al in de twee maanden dat er is gecontroleerd, is een bedrag van 2,6 miljoen euro in de zakken van de malafide stroomproducenten verdwenen. Het ministerie van Industrie gaat dit verder uitzoeken.

Spanje bestudeert de mogelijkheid om met terugwerkende kracht te snijden in de vergoedingen die worden uitgekeerd voor de opwek van elektriciteit uit duurzame energiebronnen, een stap die ook de opbrengsten van reeds in bedrijf zijnde schone energie-projecten sterk zal reduceren. De regering heeft de wettelijke bevoegdheid om de vergoedingen voor voor zonne- en windcentrales te verlagen, ook voor centrales die al enkele jaren elektriciteit produceren.

Zonne-energie blijkt een gemakkelijke prooi voor fraudeurs. Van de 542 installaties die vorig jaar door de CNE werden geïnspecteerd, bleken 430 zich op een of andere manier niet aan de regels te houden.

Ontwikkelaars investeerden meer dan 16 miljard euro in Spaanse zonnecentrales in 2008, toen de Spaanse overheid de producenten van schone elektriciteit garanties gaf voor vergoeding van geproduceerde stroom. De investeringen stortten in 2009 in, nadat Spanje de vergoeding met 25% verminderde. Nu wordt dus er opnieuw overwogen te snijden in de hoogte van de vergoedingen.

Bron: www.bndestem.nl

3 Reacties op “Forse fraude met zonnestroom in Spanje”

  1. […] Herberg PV | Zonnepanelen in Apeldoorn » Blog Archive » Forse fraude met zonnestroom in Spanje http://www.herbergpv.nl/?p=2701 – view page – cached De Spaanse regering is een onderzoek begonnen naar grootschalige fraude onder de producenten van zonnestroom. Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User[‘flomok47’] = {“location”:”iPhone: 51.183889,5.994181″,”photo”:”http://a1.twimg.com/profile_images/711909948/twitterProfilePhoto_normal.jpg”,”name”:”Floris Mokveld”,”url”:”http://twitter.com/flomok47″,”nick”:”flomok47″,”description”:”Digitaal hobby fotograaf, iPhone lover, die wordt opgeladen met 6 zonnepanelen op het dak. Werk bij DSM”,”influence”:””}; flomok47: “Forse fraude met zonnestroom in Spanje #HerbergPV-ZonnepaneleninApeldoorn http://is.gd/bCeW4 ” 1 day ago view tweet retweet Filter tweets […]

  2. This macro also includes ready

  3. I just could not leave your website prior to suggesting that I actually
    loved the usual information an individual supply in
    your guests? Is going to be back often in order to check out new
    posts

Leave a Reply