Nèt geen record voor aprilmaand

by berend

Lange tijd had april 2010 prima papieren om het record te breken van de meest productieve aprilmaand, maar door een matige slotdag blijft het record toch in handen van april 2007.
Toch is het een prima maand geweest voor bezitters van zonnepanelen; onze panelen hebben 140,8 kWh opgewekt; omgerekend 120,3 kWh per 1000 WattPiek aan pv-vermogen. Ter vergelijk: april 2007 had een genormeerde opbrengst van 124,1 kWp/kWp.

Een grafiekje met het productieverloop van alle aprilmaanden sinds de start van de metingen. Opmerkelijk is dat de aprilmaanden van 2007, 2009 en 2010 zo gelijkwaardig verliepen; april 2008 was duidelijk een stuk minder zonnig.

Zie de pagina Opbrengst en Verbruik voor de details.

Voorlopig is het helaas afgelopen met het zonnige weer: mei begint zeer wisselvallig.
Of om met een mooie boerenwijsheid te spreken: Verschaft april mooie dagen, dan pleegt de mei de last te dragen.

2 Reacties op “Nèt geen record voor aprilmaand”

  1. Een andere toepasselijke boerenwijsheid die men nog wel eens bezigt: Wanneer het regent in mei, dan is april voorbij 🙂 groeten van je broer

  2. Jaap van Dalen on mei 3rd, 2010 at 11:08 am

    Hoi Berend. Wij hebben april 2007 als PV bezitter net niet meegemaakt…helaas… Maar: april 2010 heeft ons daarom wel ‘de’ topmaand gebracht: 229,5 kWh (2,55 kWp, wel schaduweffecten maar het is niet anders) met een cluster panelen in Schoorl en maar liefst 545 kWh met de twee sets in Julianadorp (3,6 kWp, geen schaduw, pal zuid). En inderdaad: mei begint slecht. Gisteren en vandaag de hele dag regen/bewolkt…. Veel plezier en suc6 met het open huis!
    groetjes, Jaap

Leave a Reply