Over wind en goed bestede zonnestroom

by berend

Veel zonlicht geeft veel zonnestroom. Omdat zonnecellen niet alle lichtenergie in elektriciteit kunnen omzetten, wordt de rest van de energie omgezet in warmte. Een eigenschap van silicium, waarvan de meeste zonnecellen zijn gemaakt, is dat sterk opgewarmde zonnecellen het minder goed presteren dan goed gekoelde, minder warme cellen. Zonnecellen hebben dus koeling nodig om de hoogste prestaties te behalen.

Weerman Gerrit Hiemstra ontving klachten over de sterke wind van vandaag. Maar onder de klagers zaten beslist geen bezitters van zonnepanelen.
De productie van onze zonnepanelen (1,17 kWp) reikte vandaag tot 7,41 kWh, genormeerd 6,33 kWh/kWp. 19 mei 2010 komt daarmee met stip binnen op 3 in the “all-time record list (sinds 2007)” . De beste dag (bij ons) blijft 2 juni 2009: 6,48 kWh/kWp.

Die zonnige kilowatts werden goed besteed, want vandaag is de kozijn-renovatie begonnen. De (in matige staat verkerende) houten kozijnen worden de komende dagen vervangen door kunststof kozijnen met HR++ glas.
Vier vaklieden van VKE Apeldoorn kwamen binnen met een indrukwekkende hoeveelheid elektrisch gereedschap. Een flink deel van de dag is er gezaagd, geboord, geschroefd en gebeiteld. De kozijnen op de verdieping zitten er al in, morgen is de achterzijde van de begane grond aan de beurt.

Leave a Reply