Kunststof kozijnen met HR++ isolatieglas geplaatst

by berend

Gisteren is de laatste hand gelegd aan de kozijnrenovatie in onze woning.
Op de begane grond en de eerste verdieping zijn alle houten kozijnen (met deels enkelglas en deels dubbelglas) vervangen door kunststof kozijnen met HR++ isolatieglas (5-15-4 mm, spouw gevuld met argongas).

De belangrijkste reden voor vervanging was dat de kozijnen (uit 1973) op een aantal plekken in matige staat waren. Oplappen van slechte stukken door een timmerman is dan een optie, maar wij hebben gekozen voor de durabele (en dure..) oplossing: alles vernieuwen zodat we de komende tientallen jaren nagenoeg van alle onderhoud af zijn; bovendien is de isolatie verbeterd.

Volgens mij zijn alle gebruikte onderdelen en verwerkte materialen afkomstig uit het buitenland, misschien met uitzondering van het hang- en sluitwerk. De (staalversterkte) kozijnprofielen komen van REHAU (van oorsprong Duits) en het isolatieglas komt van Nowak Glas uit Bochum, Duitsland. Die ruiten zijn trouwens best zwaar: een ruit van 1,20 bij 1,25 meter weegt al 33 kilo.
Nadeeltje is dat vernsterbanken niet zonder meer aan de kozijnen zijn te schroeven. Ook de deurbel is nog een puntje; de oude deurbel-met-draad kan wel gemonteerd worden, maar bij eventuele demontage blijf je dan altijd een gaatje zien. Daarvoor zal ik nog oplossingen moeten vinden. (deurbel wordt een draadloze versie)

Nog enkele foto’s. (klik voor een groter formaat). Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden het er fraai uitzien en zijn erg blij met het resultaat.

Closeup van REHAU draaikiepraamMontage van de Keralit gevelbekledingAchterzijde.

 

2 Reacties op “Kunststof kozijnen met HR++ isolatieglas geplaatst”

  1. Zitten er in de geplaatste kozijnen ook ventilatiemogelijkheden (dauerluft bijvoorbeeld)?
    Dat kon ik niet zo achterhalen op de foto’s.
    In elk geval jullie zitten er weer warmpjes bij, en evt. geluid van buiten zal ook wel minder waarneembaar zijn binnen.

  2. Boven de achterdeur zit een vast raam met een Duco ventilatierooster. In de oude situatie zat het rooster in de deur en een klapraampje erboven.
    Ik had het liefst weer een kiepraampje gehad, maar er per abuis is een vast raam aangeboden (heb zelf ook niet goed opgelet)
    We kijken het even aan. Het vaste raam kan gelukkig vrij eenvoudig worden vervangen door een kiepraampje.

Leave a Reply