Olielek: hoe nu verder?

by berend

De lekkende oliebron in de Golf van Mexico gaat de zevende week in. Alle ondernomen pogingen om het lek te dichten zijn tot nu toe heden mislukt. Iedere dag verschijnen er nieuwe treurig stemmende nieuwsberichten.

Een paar jaar geleden nog deden de grote oliemaatschappijnen veel moeite om een groener imago te krijgen. Er werd veel geinvesteerd in nieuwe technologie zoals zonne-energie. BP ging zelfs zover dat het een zonnetje als logo aanmat. Maar toen de olieprijs in 2007-2008 naar recordhoogte steeg, werd lastig winbare olie (zoals de teerzanden in Canada en andere risocovolle operaties) opeens een interressante optie. Shell was één van de eersten die zich terugtrok uit wind- en zonne-energie en ging zich weer volledig toeleggen op fossiele energiebronnen.

BP heeft ook een zonne-energie divisie, BP Solar. Deze sloot in maart 2009 zijn zonnepanelenfabriek in Sydney. De kosten waren te hoog en de Australische fabriek kon moeilijk concurreren met Chinese en Japanse fabrikanten. Alle pijlen werden weer olie en gas gericht.
Maar de olie-tragedie in de Golf van Mexico kost BP nu al honderen miljoenen dollars aan schoonmaakkosten en de beurswaarde is al met 23 miljard dollar gekelderd. De kosten van het behouden van de zonnepanelenfabriek in Australie is daarbij vergeleken wisselgeld.

Het is moeilijk om al deze gebeurtenissen te duiden. Energie is big business. Aan de ene kant kun je BP ongelofelijke kortzichtigheid verwijten. Aan de andere kant zit de hele westerse wereld in een spagaat: de makkelijk winbare olie begint langzaam maar zeker op te raken, terwijl onze olieverslaving alleen maar toeneemt. Zolang wij niet met minder olie toekunnen, zullen de oliebedrijven steeds meer risico moeten nemen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Accepteren we dat olierampen zoals in de Golf van Mexico vaker zullen plaatsvinden? 

Het wordt tijd dat directeuren van BP, maar ook de politiek, hun houding ten opzichte van hernieuwbare energiebronnen eens grondig moeten gaan herzien.

Bron: http://www.energymatters.com.au

Leave a Reply