Belwind perfect op koers

by berend

Vorig jaar werden wij door onze energieleverancier Greenchoice gewezen op “Meewind”, een nieuw beleggingsfonds die offshore windenergie in Nederlandse wateren bevordert en financieert. Omdat vergunningsaanvragen voor Nederlandse windparken traag verloopt is Meewind uitgeweken naar België, waar de procedures blijkbaar korter zijn. Daar wordt, in twee fases, “Belwind” gerealiseerd, een 330 MW windpark op een zandbank 45 km uit de kust bij Zeebrugge.

Enfin, wij willen ook ons steentje bijdragen aan een duurzame energievoorziening in Europa en zijn destijds ook ingestapt en participeren met 1 aandeeltje Meewind (à 1000 euro).
Vandaag kreeg ik een update (nieuwsbrief) van de bouw van de eerste fase, 55 windturbines van 3MW elk. De bouw verloopt voorspoedig. Alle ‘monopiles’ (de funderingspalen) zijn geplaatst en reeds 32 turbines zijn geheel geïnstalleerd. In juli zullen alle Vestas V90 turbines gereed zijn. In augustus wordt het “Offshore High Voltage Station” naar zijn bestemming binnen het park versleept en eind september zal de eerste stroom naar land geleverd worden. De maanden oktober t/m december worden gebruikt voor testen. De uiteindelijke oplevering (en dus stroomlevering) is in december.

Volgens Meewind is ons aandeeltje straks, als het windpark in bedrijf is, jaarlijks goed voor 2900 kWh supergroene offshore windstroom. Da’s meer dan ons elektriciteitsverbruik!
De bouwvan de tweede fase wordt dit jaar gestart en moet in 2012 gereed zijn. Het complete park zal dan 1,1 TWh per jaar opwekken (1,1 miljard kilowattuur) , goed voor het elektriciteitsverbruik van 350.000 huishoudens
Participeren kan overgens nog steeds.

Een paar foto’s (klik voor een vergroting, meer foto’s op de website van Meewind):

 

3 Reacties op “Belwind perfect op koers”

  1. 1 aandeel à € 1000,- straks goed voor 2900 kWh per jaar

    2900 kWh à € 0,25 = € 725,-

    Is dat een rendement van 72,5 % per jaar of maak ik een rekenfout?

  2. nou..je vergeet rente en aflossing en onderhoud. En met name onderhoud is erg hoog voor zeeparken.

  3. Wat ook belangrijk is, de prijs van stroom zonder energiebelasting en zonder BTW voor een particulier (zoals ik) is 0,06 euro. De marktprijs is nog lager.

    Uitgaande van 0.05 komt je al een stuk lager 2900 x 0.05 = 145 euro en dat zonder onderhoud en andere kosten.

Leave a Reply