Juni: record?

by berend

Na alweer een zonovergoten dag wordt de kans steeds groter dat juni voor een nieuw productierecord gaat zorgen. Het record is nu nog in handen van mei 2009: 129,9 kWh/kWp. Met nog drie dagen te gaan staat juni nu al op 124 kWh/kWp. De komende dagen blijft het volgens de weersverwachting overwegend zonnig, dus dat record gaat zeer waarschijnlijk sneuvelen. Bovendien kan juni onze eerste ‘elektriciteitsneutrale’ maand van 2010 worden: momenteel zitten we (netto) 4 kWh in de min.

Vandaag ging de zonneboiler voor het eerst dit jaar in ‘stagnatie’. Tijdens de WK-wedstrijd Duitsland-Engeland (waar het er ook heet aan toe ging) bereikte de boiler een temperatuur van 85 °C. Het gevolg is dat de pomp afslaat en de warmtoevoer naar het boilervat wordt stilgelegd. Omdat de (heatpipe-)collector niet uitgeschakeld kan worden en dus warmte aan het collectorcircuit blijft aanbieden, loopt de temperatuur in de collector op tot ver boven de 100 graden. Op zich geen probleem: de collectorvloeistof gaat plaatselijk koken, de druk in het collectorcircuit loopt daardoor iets op maar die wordt opgevangen door een expansievat. Zometeen nog maar even een verfrissende douche nemen om de temperatuur wat te laten zakken.

 

Leave a Reply