Juli: opnieuw meer dan 130 kWh per kWp

by berend

Ook al liet de zon zich de laatste dagen niet al te vaak zien, toch gaat juli 2010 als zeer zonnige maand de boeken in: het KNMI had voor De Bilt (t/m de 30e) al 256 zonuren, tegen normaal 196 uur.
De zonnepanelen hebben de afgelopen juli-maand 155,4 kilowatturen opgewekt. Genormeerd naar kilowattuur per kilowattpiek: 132,9 kWh/kWp. Dat is bijna net zoveel als de maand ervoor, al had juni 1 dag 2 dagen minder nodig om die opbrengst te halen.

Mede door acht dagen afwezigheid (vakantie) zijn er veel kWh’s teruggeleverd: 101 stuks (=65% van de productie) gingen direct terug het net in, richting buren. De rest (35%) is direct geconsumeerd. Verder heeft de stekker van de combiketel slechts 2 dagen in het stopcontact gezeten; de rest van de dagen was de zonneboiler in staat voldoende warm water te maken. Resteren 4 kuubjes aardgas, bijna volledig aangewend om te koken.

De daggrafiek van juli: juli 2010 had, vergeleken met dezelfde maand in voorgaande jaren, de hoogste productie.
De onderbrekingen komen door afwezigheid (vakantie). Ik lees de dagproductie namelijk handmatig af. Misschien dat het eens tijd wordt voor een automatische logger. Sommige PV-loggers schijnen goede ervaringen te hebben met ‘Plugwise‘.

Zie de pagina Opbrengst en Verbruik voor de details.

3 Reacties op “Juli: opnieuw meer dan 130 kWh per kWp”

 1. Hoi Berend,
  >>>>Sommige PV-loggers schijnen goede ervaringen te hebben met ‘Plugwise‘.<<<<
  Ik heb zo'n Plugwise en ik heb er veel plezier van. Mijn setje heeft 9 pluggen waarvan er drie permanent aan zonne(deel)systemen hangen en eentje aan de koel/vriescombinatie. De overige gebruik ik zo nu en dan voor kleine log-klusjes. Het stroomverbruik per plug is overigens 0,3W. Het systeem meet verbruik (dus: kWh), en logt per eenheid van een kwartier. Dat levert zeer hanteerbare meetreeksen op die je zonder veel gedoe in Excel of in de spreadsheet van Open Office kunt importeren. Elke maand exporteer ik de meetreeks van afgelopen maand naar m'n pc voor eventuele bewerking en archivering

 2. Ik heb ook zo’n Plugwisesysteem. In eerste instantie voor de zonnepanelen, later ook voor de wasmachine, droger e.d. En ik heb een paar losse voor meetklussen waardoor ik achter de diverse verbruikers ben gekomen (wat er nu echt verbruikt werd). De 0,3 W is volgens mij aan de lage kant. Evengoed dus per jaar bij die 0,3 Watt en 9 pluggen (zoals bij Floris): 23,6 kWh verbruik. In jouw geval dus 15% van de mooie juli opbrengst die je gebruikt voor het Plugwisesysteem (uitgaande van 9 pluggen die permanent in het stopcontact zitten).
  Maar goed, ik heb er ook mee bespaard en het meet lekker (de opbrengsten dan).
  groet

  Jaap

 3. @Jaap – Je bent niet verplicht alle pluggen tegelijk te gebruiken. Ik heb toevallig het ‘zware’ setje (van 9), maar er ook een ‘licht’ setje (van 3 geloof ik) die ook nog eens een stuk goedkoper is in aanschaf. Vind je het leuk en heb je plezier in de meterij, dan kan je nog altijd een uitbreidingssetje erbij kopen.

Leave a Reply