VVD/CDA/PVV: minder buitenlanders, meer buitenlandse energie

by berend

Even over politiek.
Rutte-1 is in de maak, de onderhandelingen worden nu echt serieus. Ieder volk krijgt de regering die het verdient, wordt wel eens gezegd. Eén ding is zeker; als VVD-CDA-PVV eruit komen, zal dat het meest fossiel minnende kabinet ooit worden.

Hoe zal de nabije toekomst van duurzame energieopwekking eruit zien? Ik ben daar weinig optimistisch over. Ik denk dat de ontwikkeling van energieopwekking uit duurzame energiebronnen (“linkse hobbies”) zal stagneren, opgelegde EU-regels met doelstellingen voor 2020 of niet. En Nederland hobbelt in Europa nu al hopeloos achteraan op het gebied van duurzame energie.

Initiatieven voor energiebesparing thuis, in bedrijven en op de weg: vergeet het maar.
Uitbreiding van vele miljarden kostend nucleair vermogen zal gepusht worden (Borssele 2, 3?). De bouw van aangekondigde nieuwe kolencentrales zal geen strobreed in de weg worden gelegd. Rommel-onder-de-mat-vegen (gesubsidieerde CO2-afvang en -opslag) zal dé uiting worden van de duurzame ambities. Terwijl de aandacht beter gericht kan worden op het voorkomen van CO2 uitstoot.

De afhankelijkheid van buitenlandse energie zal met “Bruin-1” alleen maar groeien. Met alle financiële- en leveringszekerheid-risico’s van dien. In het Journaal van vanavond hoorde ik Poetin melden dat de Russische graanexport wordt stilgelegd vanwege tegenvallende oogst.. Piek-productie van vrijwel alle fossiele brandstoffen staat voor de deur, daarna zal de ‘oogst’ jaar na jaar steeds meer gaan tegenvallen.

De kans wordt steeds kleiner, maar de formatie kán nog altijd anders lopen. Zou goed nieuws zijn voor het milieu en onze toekomstige energievoorziening.

3 Reacties op “VVD/CDA/PVV: minder buitenlanders, meer buitenlandse energie”

  1. Een goed en raak artikel – zo ben ik bang. Meer subsidies voor fossiel en nucleair en minder voor duurzaam. Het komende kabinet, als het er komt, wordt op zo veel vlakken een gemiste kans. De maatschappij zal harder, oneerlijker en en minder duurzaam worden.

    Maar zoals jij terecht zegt, we zullen het wel verdiend hebben.

  2. Goed artikel! Hopelijk zijn de banken zo verstandig om niet meer in grote fossiele centrales te investeren, zonnepanelen worden steeds voordeliger de komende jaren, er zullen vele miljoen panelen geplaatst worden die groene stroom produceren en zo de vele logge centrales overbodig maken.

  3. met zo’n regering krijgen we zonnepanelen in de uitverkoop. Ik ga m’n slaapzakje alvast van zolder halen.

Leave a Reply