Creatief met FiT: gratis PV op je dak (UK)
by berendIn de meeste ons omringende landen zijn FiT-regelingen van kracht (Feed-in-Tariffs; vergoeding voor het invoeden van elektriciteit in het netwerk, opgewekt uit duurzame bronnen). Zo ook in Groot-Brittannië; sinds april 2010 is het mogelijk een vergoeding te krijgen voor o.a zonnestroomproductie van een royale 41,3 pence per kWh. Sommige bedrijven spelen hier creatief op in door zonnepanelen gratis aan de bieden aan particulieren en daarmee nog winst te maken ook.
Hoe het werkt: indien een particulier een huis bewoont met een geschikt dak (op het zuiden, schaduwvrij, minimaal 30 m2), dan is de firma HomeSun geïnteresseerd daarop een pv-systeem te installeren van minimaal 2600 Wp. Alle onderdelen, montage, onderhoud, verzekering, service én 1 omvormervervanging zijn inbegrepen in het contract met een looptijd van 25 jaar. Na die termijn van 25 jaar doet HomeSun het (afgeschreven) pv-systeem cadeau en wordt de bewoner eigenaar.
De opwekvergoeding, 41,3 pence/kWh over de gehele productie (ongeveer 50 eurocent/kWh), is voor HomeSun. Het profijt voor de huiseigenaar is dat hij vrij is om zo veel mogelijk van de zonnestroomproductie te gebruiken. Dat betekent afwassen, wassen, stofzuigen, strijken etc. zoveel mogelijk wanneer de zon schijnt. Ontspannen doe je maar als het regent 🙂
HomeSun verwacht dat huiseigenaren maximaal 30% van de opwek meteen gebruiken. Dat kan kloppen: in ons huishouden wordt ongeveer 40% van de zonnstroomproductie direct gebruikt, maar wij hebben een kleiner systeem (1,17 kWp). Bij meer opwek is er ook meer overschot, er gaat dus meer stroom direct het net in.
Het overschot, de teruggeleverde energie, wordt met een karige 3 p/kWh (4 eurocent) vergoed. Dit is ook voor HomeSun.
Al met al kan het best een interessante optie zijn voor de eilandbewoners. Zonder één cent investering wordt er een pv-systeem op je dak gelegd, waarvan de productie maximaal benut mag worden.
Ik heb wel vraagtekens bij de hoogte van de feed-in vergoeding: als dergelijke constructies lucratief blijken, is die dan niet te hoog gekozen? Ik denk niet dat dit de bedoeling is geweest bij de bedenkers van de regeling. Pas in 2012 wordt de regeling geëvalueerd en eventueel aangepast.
En: wat HomeSun gaat doen als zou blijken dat er geen 30%, maar 100% van de zonnestroomproductie meteen gebruikt wordt. Bijvoorbeeld indien alle elektrische auto’s en e-bikes uit de buurt overdag bij “Mr. Free Solar” aan de lader gratis zonnestroom staan te tanken. Zou dat als fraude worden gezien?
Bron: www.homesun.com