Zonneboot “SolarPlanet” vaart uit

by berend

Afgelopen zondag is ’s werelds grootste zonneboot zijn “geboortehaven” in het Duitse Kiel uitgevaren. De catamaran, die louter door zonnestroom aangedereven wordt, is “Türanor SolarPlanet” gedoopt en heeft koers gezet naar de Middellandse Zee om daar testvaarten te maken. Als dat allemaal goed verloopt, is de aarde ronden de volgende uitdaging. 160 dagen denken de schippers daarvoor nodig te hebben, tijdens die reis zal de boot gemiddeld 8 knopen (15 km/u) varen.

De SolarPlanet in getallen:
de futuristische catamaran is 31 meter lang en 16 meter breed en heeft 12,5 miljoen euro gekost. Op het ‘dek’ is ruim 500 vierkante meter aan zonnepanelen geinstalleerd, die 4 elektromotoren (2 per aandrijfas) aandrijven. De motoren hebben een maximum vermogen van 176 kilowatt, maar verbruiken bij een normale vaart slechts 20 kilowatt per uur.
De accu’s die in het schip worden gebruikt hebben de nieuwste Lithium-Ion techniek en hebben een opslagcapaciteit van 1,3 megawattuur (1300 kWh). De accu’s wegen gezamelijk 11,7 ton. Ter vergelijk: een auto-accu met dezelfde capaciteit zou 77 ton wegen.

Een paar foto’s (klik voor een vergroting)

 

Bron: www.t-online.de

Leave a Reply