Zero Emissions Race

by berend

Komend weekend gaat in Zwitserland de eerste ‘Zero Emissions Race’ van start. In navolging van pionier Louis Palmer, die in 2008 met zijn Solartaxi een reis om de wereld maakte, gaan vijf teams met puur elektrisch aangedreven voertuigen proberen in 80 dagen de aarde te ronden op hernieuwbare energie.

Snelheid staat niet voorop in de race, maar bewustwording. Dus niet tegen elkaar racen, maar mèt elkaar, om de wereld te laten zien dat er goede alternatieven zijn voor conventioneel vervoer. En om de populariteit van kleine, efficiënte voertuigen te vergroten. (die trouwens in Nederland mogelijk de nek wordt omgedraaid).

De voertuigen rijden op elektriciteit, maar die wordt niet zelf opgewekt. Ieder team is verplicht om hun elektriciteit te produceren met duurzame bronnen, zoals zon- wind- of geothermische energie. Die energie moet in het elektriciteitsnetwerk van het land van herkomst ingevoed worden.

Er zijn criteria wat betreft actieradius: de elektrisch aangedreven voertuigen moeten een acculading hebben waarmee minimaal 250 kilometer afgelegd kan worden met een gemiddelde sneheid van 80 km/u. Inclusief een 4-uur durende laadstop moeten de voertuigen in staat zijn 500 km op een dag te kunnen afleggen.

De Zero Race doet ook Nederland aan: op zaterdag 21 augustus is er een laad-/lunchstop in Eindhoven. Daarna gaat het verder naar Brussel, Berlijn, Moskou, Shanghai, op de boot naar Vancouver, LA, Cancun (tijdens de VN klimaatconferentie in november), weer op de boot naar Lissabon en terug naar Geneve. 

Komende zondag is er een ‘proloog’ op de Grimsel-pas (2.165 meter) in Zwitserland. Alle elektrische voertuigen zijn daar welkom. Ik hoop dat de voertuigen goede remmen hebben: jaren geleden ben ik die pas eens afgedaald met een VW Golfje en kwam vrijwel zonder remmen beneden aan. Was wel even een hachelijk moment toen..

Meer info over de teams en de route, zie de website van de Zero Emissions Race.

Leave a Reply