Blokhut met solar-lamp en regenwateropvang

by berend

De afgelopen (vakantie)weken heb ik besteed om de achtertuin opnieuw in te richten. Eerste project was het bouwen van een blokhut, en dan zo milieuvriendelijk mogelijk.

Bij het orienteren viel het me op dat eigenlijk geen enkele blokhut-winkel adverteert met het FSC-logo. De fabrikant van onze blokhut van onze keuze, Den Buizerd, claimt op hun website wel dat het uit Noord Europa afkomstige hout op ecologisch verantwoorde manier verkregen wordt. Ook staat er o.a. dat “onder streng toezicht van de overheid worden in de zogeheten productiebossen meer bomen geplant dan gekapt”. Ik hoop maar dat het daarmee goed zit.

Afijn, de blokhut staat inmiddels. Om er lang plezier van te hebben, is het handig om het hout te voorzien van een beschermlaagje. Ik wist dat er milieuvriendelijke verf bestond, maar bij de grote bouwmarkten zoek je daar (nog) tevergeefs naar.
Dus maar verder gezocht, het internet op. Uiteindelijk uitgekomen bij eco-logisch.nl. Die firma/webshop verkoopt uitsluitend milieuvriendelijke producten voor in en rond het huis. Bestelling gedaan: 2 blikken Aquamarijn ‘Edelin’ transparante lijnolie-beits voor houtwerk buiten, volkomen vrij van oplosmiddelen. De verf is nog best prijzig: een blik van 2,5 liter kost €61,95. Maar goed, de levering was lekker snel:
’s morgens besteld en betaald (iDEAL), ’s middags kreeg ik een e-mail dat de bestelling verzonden was, en de volgende dag werd het afgeleverd. Top!
De natuurverf verft wel lekker, ik merk eigenlijk geen verschil met gangbare alkyd- of acrylverf. Alleen de typische oplosmiddel-geur is afwezig.

Solar LED lampStroom heb ik niet naar de blokhut getrokken. (hoofdfunctie van de blokhut wordt opslag).

Om toch wat licht in de blokhut te hebben, heb ik bij Conrad een LED-lamp op zonne-energie gekocht (art.nr. 585821 – 89). Het 2 Watt pv-paneeltje laad 4 penlite batterijen in de lamp op. De lamp heeft 2 standen: 5 of 10 LED’s.

Op de foto hieronder is uiterst rechtsonder het pv-paneeltje te zien. Ik ben nog aan het zoeken naar een betere positie, maar de snoerlengte is met 5 meter wat gering  (leuk, veel groen in de tuin.. alleen heb je dan wel gauw last van schaduw)

Iets wat ik al langer wilde is opvangen van regenwater (om de tuin te besproeien). Regenwater van eigen huis opvangen is niet mogelijk: het dak van ons huis loopt door naar dat van de buren en pas daar loopt het water in de dakgoot. Dus helaas geen regenpijp op eigen grond.
Maar met het blokhutje kunnen we eindelijk regenwater gaan opvangen. Een 100-liter regenton is al aangeschaft, alleen de dakgoten moeten nog gemonteerd worden. Ik twijfel of we beide goten naar 1 ton leiden (goedkoper), of beide dakgoten voorzien van een eigen regenton (klus-technisch eenvoudiger).
Aangezien er jaarlijks in Nederland 700 tot 800 mm regen valt, zou het dak-oppervlak van de blokhut (9 m2) goed zijn voor minimaal 6300 liter p/jr. Daarom neig ik naar de tweede optie.

Een Reactie op “Blokhut met solar-lamp en regenwateropvang”

  1. Er staat in het artikel: “FSC-logo (…) claimt op hun website dat het hout op ecologisch verantwoorde manier is verkregen”.

    Als we ervan uitgaan dat het besproken ‘hout’ afkomstig is van omgezaagde bomen, dan voeg ik er aan toe dat dat nooit ‘ecologisch’ kan zijn gebeurd. Immers, van nature verdwijnen vrijwel nooit bomen uit het bos. Vervang je de term ‘ecologisch’ door ‘economisch’, dan komt er al meteen enige klaarheid in de FSC-materie?

    Akkoord: het thema FSC en duurzaam, etc., is in dit verband tamelijk complex. Mijn bovenstaande opmerking is alleen bedoeld om de lezer een handreiking tot een begin van helder nadenken te geven.

Leave a Reply