Lekker & Lokaal: groente

by berend

Hoe meer ik over piek-olie en ecologische voetafdrukken lees, hoe meer ik overtuigd raak dat “lokaal” de toekomst heeft. Lokaal in meedere opzichten: uiteraard lokaal energie opwekken, een baan op fietsafstand, maar bijvoorbeeld ook voedsel in huis halen die in de buurt geteeld wordt.
Dat dichtbij werken is helaas nog niet gelukt, maar we hebben zonnepanelen op het dak en met het lokale voedsel gaat het de goede kant op: sinds eind vorig jaar hebben we een abonnement op het “groentepakket-klein” van De Hooge Kamp.

De Hooge Kamp is een biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf in Beemte Broekland, een buurtschap iets ten noorden van Apeldoorn. Op 9 ha. tuin teelt men daar diverse groentes die direct aan consumenten in de regio verkocht worden. Dat gebeurt op een aantal markten, maar ook via groente-abonnementen. Her en der in Apeldoorn en in omliggende gemeenten heeft de Hooge Kamp depots (gewoon bij particulieren die een garage of schuurtje ter beschikking stellen) waar de abonnees iedere week hun groenten kunnen ophalen.

Met de groenten van de Hooge Kamp eet je met de seizoenen mee, dus bijvoorbeeld kool en penen in de winter en boontjes en tomaten in de zomer. Het bevalt ons erg goed, het is lekker en de lage milieu- en energiebelasting (weinig transport) voelt gewoon goed. (ik moet wel bekennen dat we ook regelmatig bananen kopen die uit Costa Rica ofzo komen, of sinaasappels uit Spanje, maar we proberen er wel rekening mee te houden.)

Het was in het begin wel even wennen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit een rode kool bereidt: dat kwam altijd uit een blik of potje, even opwarmen en klaar. Maar al doende leert men.
De inhoud van het pakket is elke week een verrassing: meestal is het heerlijk, maar een enkele keer zit er groente bij die we minder lekker vinden. En af en toe komen er groenten voorbij waarbij je denkt: “wat moeten ik híer mee beginnen “?
Gelukkig zit er elke week een “Meelevertje” in het pakket, met verhaaltjes over het wel en wee op de boerderij, én op de geleverde groenten toegespitste recepten. Vanavond stond er Gestoomde prei in wijn op tafel: het was heerlijk!

Ik heb geen idee of dit concept elders in Nederland wordt bedreven. Maar ik vind het een doordachte opzet die -volgens mij- een gouden toekomst heeft.

We hebben de ‘smaak te pakken’ met lokaal voedsel: we zijn zelf ook voorzichtig gestart met een stukje moestuin in de achtertuin. Daarover binnenkort meer.

Leave a Reply