Frankrijk zet mes in FiT vergoedingen -wie volgt?

by berend

Eén jaar na invoering zet Frankrijk het mes in het Feed-in-Tariff, de vergoeding voor opgewekte zonnestroom. Vergoedingen voor vrije-veld installaties en op-dak installaties (>3KW) worden per 1 september gemiddeld 12% verminderd. In Frankrijk worden lagere prijzen van zonnepanelen als reden voor de verlaging opgevoerd. En dat zal vast de belangrijkste aanleiding zijn. Toch heb ik de indruk dat het reden ook begrotings-technisch van aard is, aangezien veel regeringen bezig met het op orde brengen van de financiën. Waarom worden in Frankrijk alleen vrije-veld installaties gekort en blijven in-dak-installaties (BIPV, tot 3kW, €0,58/kWh) op woningen -voorlopig- buiten schot? Want ook die zonnepanelen zijn de laatste tijd goedkoper geworden.

Na Duitsland is Frankrijk het tweede land dat de FiT aanpast en meer landen zullen volgen. Tsjechië en Italië (na Duitsland de belangrijkste Europese PV-markt) gaan ook snijden en waarschijnlijk volgen ook Groot-Brittanië en Ontario (Canada).

Voor de investeerders is het mogelijk even slikken, maar voor de toekomst van zonnestroom is het eigenlijk goed nieuws dat de subsidies teruggeschroefd worden. Want minder financiële steun betekent dat zonnestroom steeds beter kan concurreren met kolen- en atoomstroom. Als het zo door gaat is subsidie over een paar jaar overbodig en is grid parity bereikt.
Marketing deskundigen verwachten dat de versobering van de Franse vergoedingen geen grote gevolgen zal hebben voor de hoeveelheid geïnstalleerd vermogen in 2011.

Bron: www.pv-tech.org

Leave a Reply