VVD/CDA/PVV kabinet is (bijna voldongen) feit

by berend

Vandaag heeft het CDA tijdens het ledencongres in Arnhem ‘ja’ gezegd tegen het regeerakkoord met VVD en PVV.
De dag stond nagenoeg volledig in het teken van wel of niet samenwerken met PVV en na een chaotische stemming (“als u tegen de resolutie bent, dan stemt u Voor“) bleek dat 68% van de leden vóór samenwerking is met PVV.

Een resolutie voor het opnemen van meer duurzaamheid in het regeerakkoord haalde het -weinig verrassend- niet.

Want op het gebied van energie, klimaat en milieu valt het nodige aan te merken op het regeerakkoord. Vergeleken met de aangekondigde milieuplannen van Rutte/Verhagen was de duurzaamheidsagenda van “Balkenende 4” uitzonderlijk ambitieus.

2020-doelstellingen op het gebied van duurzame energieproductie en CO2-uitstoot zijn naar beneden bijgesteld (20%>14% resp. 30%>20%, conform de Europese afspraken. Gelukkig hebben we de EU nog, anders waren álle klimaatafspraken overboord gegooid.
Staatbosbeheer moet bos verkopen, er komt een bezuiniging van 300 miljoen euro op natuur- en leefomgeving. De weg wordt vrijgemaakt voor nieuwe kerncentrales en ‘supersnelwegen’. De bioindustrie wordt geen strobreed in de weg gelegd.

Als de komende regeerperiode het woord ‘klimaat’ valt, dan gaat het bij VVD/CDA over ondernemersklimaat of vestigingsklimaat.
Natuur en milieu staan in het verdomhoekje.

Leave a Reply