Einspeisevergütung (D): wegens succes verlaagd

by berend

In Duitsland is sinds het jaar 2000 een uiterst succesvolle regeling van kracht waarin vergoedingen zijn vastgelegd voor het invoeden van zonnestroom in het elektriciteitsnetwerk, in goed Duits de “Einspeisevergütung für Photovoltiak“.

De invoedvergoedingen worden periodiek verlaagd om de fabrikanten van zonnepanelen aan te moedigen de kostprijzen te verlagen om zo uiteindelijk een situatie te creëren dat de zonnestroomindustrie helemaal geen subsidies meer nodig heeft.
Het kabinet Merkel-2 (CDU/FDP) heeft bij het aantreden in oktober 2009 ingesteld dat de eerder afgesproken jaarlijkse verminderingen van de invoedtarieven versneld verlaagd kunnen worden, afhankelijk van het succes.

Het Bundesnetzagentur (Duits agentschap voor netbeheer) heeft gisteren de nieuwste cijfers bekendgemaakt van het bijgeplaatst zonnestroomvermogen. Van juni tot en met augustus 2010 werd er bij onze oosterburen in totaal 3.156 megawatt aan pv-uitbreiding gerealiseerd. Via een berekening zorgt dit getal ervoor dat de invoedvergoeding voor zonnestroom op 1 januari 2011 met 13 procent verlaagd wordt. Als de bijplaatsing in heel 2010 onder de 3500 megawatt zou blijven, zou de verlaging blijven steken op 9 procent.

Het enorme succes van zonnestroom in Duitsland zorgt dus voor dat de vergoedingen versneld verlaagd worden. Niettemin blijven investeringen in zonnestroominstallaties in Duitsland winstgevend. Want ondanks de 13% lagere vergoeding per 01-01-2011, wordt volgend jaar in Duitsland een bijgeplaatst pv-vermogen verwacht van bijna 10.000 megawatt.

Bron: www.photon.de

Leave a Reply