Groene stroom betaalt uit opslag grijze stroom

by berend

Vandaag in het nieuws het bericht dat de financiering van duurzame energieproductie uit de rijksbegroting wordt gehaald en in het vervolg betaald wordt uit een opslag in de energierekening. Zelfs het NOS Journaal besteedde er aandacht aan.

Op zich goed nieuws, met zo’n opslag kan de financiering van duurzame energie consistenter worden dan via de rijksbegroting.
Wat niet duidelijk is geworden, is hoe de opslag eruit gaat zien. Wordt het een vaste post, òf een opslag op de kilowattuurprijs. In dat laatste geval gaat de grootverbruiker méér voor duurzame energieproductie betalen dan de zuinige afnemer. Wel zo eerlijk, hoe meer je vervuild (verbruikt), hoe meer je betaalt. En een voordeeltje voor bezitters van zonnepanelen, die een deel van hun elektriciteitsverbruik zelf opwekken.
Maar gezien de nieuwe politieke wind die er in Den Haag waait, met warme banden tussen vooral VVD en de (energie-intensieve) industrie, vrees ik dat het een vast tarief zal worden. VEMW, de belangenbehartiger voor zakelijke energieverbruikers, stond eerder deze week al op hun achterste benen naar aanleiding van het voornemen van de nieuwe regering. Ze speelde meteen jammerend de concurrentiepositie-kaart, in plaats van de maatregel aan te grijpen om eens echt werk te gaan maken van energiebesparing.

In ieder geval, vaste of variabel, de opslag begint laag (10-20 euro per jaar) en zal jaarlijks stijgen tot mogelijk 100 euro per jaar in 2020.

2 Reacties op “Groene stroom betaalt uit opslag grijze stroom”

  1. Het wordt zo voor eigenhuisbezitters financieel steeds aantrekkelijker om “aan de zonnepanelen” te gaan: vaste stroomkosten en na tien jaar gratis. Huurders zijn straks daarentegen echt de klos. Zullen we het meemaken dat we over 5 jaar de “have’s” makkelijk kunnen onderscheiden van de “have not’s” doordat eerstgenoemden allemaal zonnepaneeltjes op hun huisjes hebben liggen?

  2. Nou, ik heb ze als huurder al tien en een half jaar “liggen”, al zijn ze momenteel even afgekoppeld wegens door de verhuurder verordonneerde dakrenovatie.

    En wat Herberg PV suggereert in de laatste zin kan niet anders betekenen dan dat “het” om een VASTE bijdrage, net als de 52 Euro/jaar MEP vergoeding zou gaan. Wat volslagen onverteerbaar is, waar bruinkolenboer RWE mee gaat pronken, met die peperdure windturbines langs de Eemshaven die ze van de verkoop van Essent in de schoot hebben geworpen, en wat NIETS met het Duitse systeem heeft te maken. Waar immers iedereen naar rato van een kWh opslag (en niks meer) betaalt. Veelverbruikers schokken daar het meest, zoals het hoort. DAT is “de vervuiler betaalt”. Een extra “vastrecht” is niets anders dan een doodordinaire belastingmaatregel, die bovenop de al tot een loodzware molensteen aan bezopen vastrechten voor het hebben van een simpele elektra en/of gas aansluiting worden gestapeld, zonder dat het slachtoffer door zuinig gedrag daar ook maar iets aan kan doen. Laat Rutte dat dan ook zo zeggen, als ’t ie durft…

    Paulus Jansen (SP) kon me bij de vorige SolarFuture niet uitleggen hoe die “SDE opslag” er uit zou komen te zien. Hij kreeg net als ik een grijs waas voor de ogen toen ik hem vroeg wat ik voor belachelijke SDE onzin zal gaan betalen met onze elektra plus kookgas plus stadswarmte aansluiting… We betalen ons al kapot aan niet beïnvloedbare vastrecht wurgposten, besparen heeft geen enkele zin meer… (dus die slimme meter kan ons al bij voorbaat gestolen worden)

Leave a Reply