vd Hoeven: toch geen voorrang groene stroom

by berend

Ondanks een overgrote Kamermeerderheid, die in 2009 besloot om duurzame opgewekte stroom voorrang te geven op het hoogspanningsnet, heeft minister van der Hoeven anders geoordeeld.

Eind vorige week stuurde de demissionair minister van Economische Zaken bij het scheiden van de markt een brief aan de Eerste Kamer waarin ze aangaf dat groene stroom geen principiƫle voorrang krijg op het hoogspanningsnet in Nederland, boven stroom uit conventionele centrales op vooral steenkool.
Er zou een risico bestaan dat Europese regels de voorrangsregeling zouden kunnen verhinderen. Dit ondanks de uitspraak van de Raad van State die stelde dat er voor onderscheid tussen groene en grijze stroom, een uitzondering voor duurzame energie mogelijk was, ook in Europees verband. Zo gaat het ook in Duitsland, daar bestaat al jaren een voorrangsregeling voor groene stroom.

Bang vogeltje of fossiel vogeltje?
Is van der Hoeven bang om door Europa te worden teruggefloten, of is het een handreiking naar het aanstaande rechtse kabinet die duurzame energie als een ‘linkse hobby’ beschouwd en daar (uit rancune?) de rem op wil zetten.
De beslissing van Van der Hoeven heeft niet direct gevolgen voor particulieren, want teruggeleverde stroom uit bijvoorbeeld zonnepanelen komt nooit verder (of ‘hoger’) dan het laagspanningsnet.
Maar het (vooralsnog) niet doorgaan van de voorrangsregeling treft de grote duurzame energiecentrales (offshore-)wind, WKK centrales), die rechtstreeks op het transportnet (hoogspanningsnet) invoeden. Voor geldschieters die willen investeren in grootschalige duurzame energieprojecten wordt het risico veel groter. Ook omdat er over een paar jaar 4 nieuwe kolencentrales gereed komen die nog eens een slordige 5000 megawatt vermogen op het net gaan zetten.

Conclusie: grote stappen in duurzame energieproductie gaan voorlopig de ijskast in. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de 6000 megawatt extra windvermogen nog doorgang zal vinden.
Waar Rutte-1 die 14% duurzame stroom in 2020 (EU-doelstelling) vandaan gaat halen is mij een raadsel.
Morgen is zover, dan staat het meest onduurzame kabinet ooit te stralen op het koninklijke bordes. Wat mij betreft een (steenkool)zwarte dag.

Bron: vk.nl

Een Reactie op “vd Hoeven: toch geen voorrang groene stroom”

  1. Inderdaad niet zo’n slim besluit, zeker als demissionair minister zijnde.
    Ik zou zeggen: duurzame vrinden, politiek (en Nederland) heeft u allen nodig,
    dus begin bij de lokale politiek en infiltreer tot we daadwerkelijk duurzame kennis in de hogere regionen krijgen šŸ™‚

Leave a Reply