“Zonnepaus” Hermann Scheer overleden

by berend

De Duitse SPD politicus, journalist en activist voor hernieuwbare energiebronnen Hermann Scheer, is overleden. Hij overleed onverwacht op donderdag 14 oktober op de leeftijd van 66 jaar.

Voor zijn partij zat Scheer vanaf 1985 onafgebroken in het parlement en werd bekend door zijn strijd voor de energietransitie naar hernieuwbare energiebronnen. Hij zette zich vooral in voor decentrale energieopwekking en op de toepassing van zonne-energie als alternatief voor kernenergie. Zijn doel: het volledig vervangen van fossiele energiebronnen door hernieuwbare energiebronnen.

Hermann Scheer gold als het brein en architekt van de duurzame energie wet (Erneuerbare Energien Gesetz, E.E.G.) die in 2000 in werking trad en inmiddels voor heeft gezorgd dat ruim 16% (2009) van de in Duitsland verbruikte stroom uit wind, biomassa, water en zon afkomstig is.
Vele landen hebben de succesvolle Duitse regeling (feed-in)overgenomen, die gebaseerd is op vaste vergoedingen voor in het stroomnet gevoede energie.

Zijn inzet voor het milieu en de energierevolutie bracht Hermann Scheer vele prijzen. Een belangrijke was de Alternatieve Nobelprijs, die hij in 1999 ontving. Uit Stockholm is het gezegd had weinigen┬á“meer voor de toekomst van onze planeet hebben betekend”.

Democracy Now! had in september nog een interview met Hermann Scheer en hebben een prachtige in-memoriam gemaakt. Een aanrader voor iedereen die Hermann Scheer en zijn heldere, onverbloemde analyses (nog) niet kent:

Leave a Reply