November: de statistieken

by berend

Wat betreft opbrengst van de zonnepanelen is november bij ons traditioneel de eerste van vier magere maanden. Het is niet anders: de lage hellingshoek waaronder de panelen liggen (20°), tezamen met de lage zonnestand in deze tijd van het jaar, resulteert in lage productie.
November bleef steken op 16,0 kilowattuur, (genormeerd 13,7 kWh/kWp). Het elektriciteitsverbruik was 157 kWh, waarvan 10 kWh opgewekt door de zonnepanelen. Zes kilowattjes gingen terug het net in. (ter vergelijk: op een mooie zomerdag gebeurt dat soms op 1 dag)
Het gasverbruik was 99 m3, een nieuw laagterecord voor november. Dit ondanks dat november vrij koud was. De investering van 25 m2 HR++ isolatieglas een half jaar geleden begint nu zijn vruchten af te werpen.

Zie de pagina Opbrengst en Verbruik voor de details.

Leave a Reply