Optellen en aftellen

by berend

De zon is voor het laatst dit jaar onder gegaan (ook al heeft hij zich vandaag in Apeldoorn niet laten zien). Het aftellen naar 2011 is begonnen en dus kan de zonnestroomproductie van 2010 opgeteld worden.

Afgelopen jaar hebben de 7 zonnepanelen (totaal 1,17 kWp) 951 kilowattuur geproduceerd. Genormeerd komt dat uit op 812,5 kWh/Kwp. Dat is onder de SDE grens van 850 kWh/kWp, maar daarmee vergelijken heeft weinig nut aangezien die regeling door het nieuwe kabinet is afgeschaft.

December heeft er met 4,3 kWh marginaal aan bijgedragen. Vanaf de 15e lag er sneeuw op de panelen en ook al is vandaag de dooi ingevallen, de panelen zijn nog niet geheel sneeuwvrij. De tweede maandhelft is er bijna niets geproduceerd.

De 2010 productie was er één van extremen. Januari was slecht (veel sneeuw op de panelen). Maart en april waren recordmaanden, net als juni en juli. Daartegenover waren mei en augustus heel slecht wat betreft pv-productie.

Al met al komt 2010 met een genormeerde productie van 812,5 kWh/kWp tussen 2008 en 2009 in te staan. Dit jaar begon dus met een achterstand, maar die was in juli al bijna weggewerkt. In augustus viel 2010 terug. De laatste maanden waren ook niet al te best, waardoor de achterstand op het voorgaande jaar uiteindelijk ruim 50 kWp/kWp bedraagt. In een lijngrafiek is dat mooi te zien:

Ach niets zo veranderlijk als het weer. Het ene jaar is wat zonniger dat het andere.
Ik wens u een prettige jaarwisseling!

Leave a Reply