Gelukkig Nieuwjaar!

by berend

Ik wens u een gezond en zonnig 2011!

Tijd voor een terugblik op 2010 wat betreft het energieverbruik van ons huishouden.

Elektriciteit
2010 was het eerste volledige jaar dat ons gezin uit 4 personen bestond. De vergelijking meer zielen = meer verbruik gaat bij ons op en dus was het aannemelijk dat het verbruik iets omhoog zou gaan in vergelijking met voorgaande jaren. En dat is uitgekomen; het totale elektriciteitsverbruik was 1987 kWh. (in 2009 was het nog 1874 kWh). Van die 1987 zijn er 403 kWh door de zonnepanelen geleverd en 1548 kWh door de energieleverancier (in ons geval Greenchoice).

De rest van de zonnestroomproductie (548 kWh) is teruggeleverd aan het net en die stroom krijgen we later vergoed via een creditnota. In grafiekvorm ons elektriciteitsverbruik van de afgelopen jaren:


Voor meer details, zie de pagina Opbrengst & verbruik (elek).

Gasverbruik

Het gasverbruik was het afgelopen jaar nagenoeg gelijk aan het jaar ervoor: 942 m3 (2010) vs. 945 m3 (2009)
Dit terwijl 2010 behoorlijk wat kouder was dan 2009: het aantal graaddagen in 2010 zal zo’n 17% hoger liggen dan in 2009. (meetstation Deelen: +/- 3550 in 2010, 3021 in 2009). Je zou kunnen zeggen dat ons huis 17% zuiniger met aardgas is omgesprongen.
Hoofdverantwoordelijke voor die verlaging is de ruim 25 m2 HR++ isolatieglas, die tegelijkertijd met de gevelrenovatie (incl. kunststof kozijnen) vorig jaar mei geplaatst is.

Water

Het waterverbruik is in 2010 uitgekomen op 66 m3. Dat is exact gelijk aan 2009.
Volgens het Nibud verbruikt een 2-persoons huishouden gemiddeld 89 m3 water per jaar, dus ik denk dat wij met ons “2+2”-huishouden redelijk spaarzaam met water omgaan. 

Wat gaat 2011 brengen?

Wat zal het nieuwe jaar brengen? Wat betreft ons huishouden hoop ik dat we met ons verbruik onder de 2000 kWh (elektriciteit) en 1000 m3 (gas) kunnen blijven.

De elektriciteitsprijs gaat bij bijna alle leveranciers een klein beetje omlaag. Dit is gunstig. Desondanks wordt het investeringsklimaat voor zonnepanelen ook gunstiger: naar verwachting zal de prijs van zonnepanelen veel harder omlaag gaan. Enkele oorzaken: door nieuwe celtechnieken (o.a. CIS) worden panelen goedkoper te produceren. Daarnaast staat de afzet onder druk: de vergoedingen voor invoeden van zonnestroom worden in diverse landen verlaagd. Bijvoorbeeld in Duitsland, waar in 2010 ongeveer de helft (8 gigawatt) van alle zonnepanelen naar toe ging, wordt per 1 januari de invoed-vergoeding 13% verlaagd. Voor de prijs per WattPiek (Wp) kan dat alleen maar betekenen dat die ook omlaag zal moeten. Dus investeren in zonnepanelen wordt de komende tijd hoogstwaarschijnlijk alleen maar interessanter. Zelfs zonder subsidie. En rijkssubsidie voor zonnestroom is trouwens al afgeschaft; voor particulieren komt er geen nieuwe SDE(+) ronde meer.

PV-uitbreiding?
Ik ben een beetje aan het kijken of er een kleine uitbreiding van onze pv-installatie kan komen. Op het dak is nog veel ruimte beschikbaar, maar financieel is dat minder goed te behappen. Een aantal panelen op het schuurtje past beter, ook budgettair. Omdat de hellingshoek gering zal (moeten) zijn, gaat mijn interesse vooral uit naar dunnefilm panelen. (dunnefilm ondervindt minder hinder van een lage hellingshoek dan kristallijne panelen)
CIS-dunnefilmpanelen van bijvoorbeeld het Japanse Solar Frontier (voormalig Showa-Shell) zou een goede optie zijn. Solar Frontier lanceert dit jaar nieuwe 140 Wp CIS panelen. 4 stuks van die panelen (totaal 560 Wp, op een Soladin 600) onder een helling van 15 graden zou mooi op het schuurtje passen. En vergunningsvrij te plaatsen.
Ik heb alleen geen idee of (en zo ja door wie) die panelen in Nederland verkocht gaan worden. Maar er zullen vast ook CIS panelen van andere fabrikanten naar Nederland komen.
Zo zou het eruit kunnen gaan zien: (klik voor een vergroting)

 

Een Reactie op “Gelukkig Nieuwjaar!”

  1. Een anti-spam plugin was verkeerd ingesteld.
    Het is nu weer mogelijk een reactie te submitten.

Leave a Reply