Wij Willen Zon: doelstelling (10MW PV) bereikt?

by berend

Gisteren liep de intekenperiode voor de zonnepaneel-inkoopactie van stichting Wij Willen Zon af. Het haalde zelfs het 8-uur journaal. (klik hier om het item te bekijken)

Volgens de stichting hebben er voldoende deelnemers ingetekend om in één keer 50.000 zonnepanelen in te kopen. Toch is levering nog niet helemaal zeker: de contracten met de chinese leverancier (LDK) moet nog getekend worden.

Ik heb een dubbel gevoel over deze inkoopactie.
Aan de ene kant is het een nobel streven om zo veel mogelijk zonnepanelen op Nederlandse daken te krijgen, waarbij die panelen dan ook nog eens zo’n beetje tegen inkoopprijs aangeboden kunnen worden. Voor de meeste mensen is de prijs de grootste drempel en die kunnen met de WijWillenZon-actie, zonder overheidssubsidie, maar toch tegen relatief lage kosten in zonne-enerie investeren.

Aan de andere kant: als stichting zonder winstoogmerk een grootschalige handel beginnen (10 megawatt aan zonnepanelen is voor NL-begrippen heel veel), is dat wenselijk? Bestaande verkopers van zonnepanelen kunnen zonder winstmarge onmogelijk overleven, er is dus sprake van concurrentievervalsing. Daarbij, de installateurs die WWZ heeft verzameld, zijn die allemaal even ervaren en deskundig om de installatie naar behoren uit te voeren? Ik hoop het maar, want als die veel WWZ-installaties straks ondeugdelijk blijken, straalt dat op de hele pv-sector af.

Een Reactie op “Wij Willen Zon: doelstelling (10MW PV) bereikt?”

  1. Er waren al die maanden lang twee vaste (…) module leveranciers. LDK Solar en China Sunergy (CSUN/label CEEG), daar waren de vier pakketten vast op afgestemd, met link naar de respectievelijke datasheets (stonden er nog steeds na afloop van de actie op, vannacht).

    In het uitvoerig door mij besproken Energeia bericht over de “eind”(?)fase, wordt eindelijk duidelijk dat een van die twee leveranciers (welke is nog steeds niet publiek gemaakt) gewoon is gedumpt. Wat onherroepelijk grote gevolgen voor de reeds aanbetaalde/bestelde pakketten zal gaan hebben…

    En nog veel meer. “Hoogst curieus”. Netjes gezegd.

    http://www.polderpv.nl/nieuws_PV72.htm#21-22feb2011_WWZ_actie_implementatie

Leave a Reply